С 30 точни удара Франция отбеляза 14 гола, спечели шест

...
С 30 точни удара Франция отбеляза 14 гола, спечели шест
Коментари Харесай

Франция и силата на прагматизма и ефективния футбол

С 30 точни удара Франция означи 14 гола, завоюва шест победи в седем мача, не позволи нито една загуба и за повторно в своята история стана международен първенец по футбол.

Тимът, воден от Дидие Дешан, няма да бъде запомнен като най-елегантния или най-красиво играещия отличник на планетата. Този френски състав ще остане в историята като тим от изключителни гении, притежаващ безмилостна успеваемост и колектив, в който всеки знаеше работата си и я вървеше безупречно.

Във всеки мач французите бяха наясно по какъв начин да създадат достатъчното, с цел да реализиран нужното. Те се защитаваха чудесно, когато се постановяваше, и нападнаха гневно, когато им се откриеше опция. Индивидуалните качества бяха подчинени на общата цел, а съществуването на съвършен баланс в състава беше това, което му даде преимущество пред останалите.

Това, че Франция разполага с може би най-талантливото потомство в международния футбол, е общоизвестен факт. " Петлите " умерено можеха да сглобят още два-три състава, които биха победили огромна част от останалите участници на мондиала в Русия.

Подобна беше обстановката преди две години на европейското състезание, когато Франция имаше на своя страна и домакинското преимущество, само че се размина с трофея. Болезнената загуба във финала с Португалия направи Дешан и тима му по-прагматични и това се оказа основен фактор за спечелването на международната купа.

" Много съм благополучен за тази група играчи. Не постоянно беше елементарно, само че със здрава работа и слушане те си извоюваха правото да бъдат на международния връх в идващите четири години. Беше доста тежко да загубим финала на Евро 2016 и мисля, че това ни оказа помощ ", сподели Дешан след успеха с 4:2 във финала с Хърватия.

Сигурността на първо място

Едно от нещата, с които Дешан беше наясно, е какъв брой значимо в актуалния футбол е да не допускаш първия гол. Във всеки един от мачовете (с изключение на нулевото тъждество с Дания) французите повеждаха в резултата. В целия шампионат те бяха догонващи за едвам 16 минути. Толкова им бяха задоволителни, с цел да извърнат Аржентина в осминафиналите.

Floyd Mayweather in the second half of his career.
— Alan Dawson (@AlanDawsonSport) July 10, 2018

Въпреки изобилието от блестящи играчи френският тим умерено предоставяше контрола върху топката на своя противник и чакаше опцията да нанесе първия удар. Когато това се случеше, първенците затваряха пространства в половината си и най-често се възползваха от възможностите да довършват съперника с помощта на мълниеносните си контраатаки.

" Имаше тимове в това състезание, които играха по-добър футбол. Но не това беше значимото за Дешан. Когато изостанаха против Аржентина, французите бързо откриха ресурсите да извърнат мача и да завоюват. Дешан искаше работата да бъде свършена по какъвто и да било метод и тъкмо това го прави необикновен първенец ", разяснява футболният анализатор на SBS Крей Форстър.

Дешан изведе Франция до международния връх, като сведе играта на своя тим до най-опростените и нужни детайли. В основата беше проектирането на предпазен " триъгълник ", построен от неуморимия Нголо Канте и централните бранители Рафаел Варан и Самуел Юмтити.

Замисълът на това позициониране беше играта да се води пред тях тримата. Канте трябваше да затваря постъпите пред наказателното поле и да " задушава " изобретателните играчи на противниковите тимове, а Варан и Юмтити - да обезвреждат многочислените центрирания, които противниците бяха принудени да употребяват поради отбранителния метод на французите.

Турнирът на прагматизма

В очите на мнозина по-големият надзор върху топката е верният метод да спечелиш. Шампионатът в Русия обаче беше доказателство, че не е належащо да владееш надълбоко в половината на противника, в случай че нямаш нужните реализатори и задоволително непоклатимост в защитата - без значение дали на хартия си по-добрият тим с по-класните играчи.

И множеството тимове избраха да не го вършат. Франция просто беше най-хубава в това, тъй като разполагаше със непоклатимост в отбрана, неизчерпаема сила в халфовата линия, скорост в офанзива и успеваемост пред гола, съчетана със способността да намира път към вратата от разнообразни обстановки.

В груповата фаза имаше три тима, които владееха топката в над 65% от времето - Германия, Аржентина и Испания. Всеки един от тях изпитваше големи компликации във всичките си мачовете и завърши безславно присъединяване си в Русия.

" За всеки от тези тимове безспирното притежание, целящо да изтощи техните противници, се трансформира в пасивно подаване на топката. Когато се желаеха да покачат остротата и скоростта, те посочваха прекомерно муден футбол. Постоянният надзор върху топката към този момент не е толкоз ефикасен в атакуващ проект ", написа английският " Телеграф " в своя разбор.

Бразилия, Белгия и Хърватия бяха другите тимове, които разчитаха на " положителен футбол ". Те обаче не съумяха да се върнат на печелившата страна, откакто се оказаха догонващи в резултата и трябваше да пробиват добре проведен във и към наказателното си поле противник.

Франция имаше огромни компликации в първия си мач, в който надигра Австралия с 2:1 след един чудноват рикошет. В тази среща французите бяха тимът, който държеше самодейността, и се видя, че нещата се получават мъчно, когато те са преобладаващият на терена.

Точният миг за смяна

След като стартира шампионата с Антоан Гризман, Килиан Мбапе и Усман Дембеле като атакуващо трио, Дешан бързо промени своя метод. Оливие Жиру, който имаше основна роля за победния гол против Австралия, застана на върха на офанзивата и остана там до края на шампионата.

Въпреки че освен не вкара гол, а даже не насочи прецизен удар, Жиру имаше фундаментално значение за триумфа на Франция. Именно неговата дарба да печели битката за първа топка даваше предпоставките за скоростните контраатаки на тима.

Нападателят на " Челси " доминираше в борбата с противниковите бранители и отваряше пространства за бързите и технични Мбапе и Гризман. Ключово беше и наличието на Жиру при статичните положения, защото той ангажираше огромно внимание и от това се възползваха Варан и Юмтити.

Промяната в тактиката на Дешан беше навременна и жизненоважна за постигането на огромната цел. Тя даде късмет на много ограничавания в първия мач Мбапе да покаже за какво е считан за най-големия гений в международния футбол.

19-годишният нападател получи опция да употребява ефикасно скоростта и техниката си и се трансформира в изключителна опасност за противниковите отбрани. Той приключи шампионата с четири гола и стана първият тинейджър с попадение във финала след Пеле през 1958 година

Баланс и колектив

Голямото преимуществото за Дешан беше, че разполагаше с отличен баланс в състава, с вариативност и огромен избор от играчи. Във финала, когато Канте направи единствения си неоснователен мач в шампионата, на терена се появи Стив Нзонзи, който свърши отлична работа благодарение на Блез Матуиди и Пол Погба.

Последният най-сетне подчини своята характерност на тима и също изигра впечатляващ шампионат. " Той е измежду петимата най-хубави въобще на международното състезание. Преди две години беше по-ексцентричен, само че в този момент демонстрира зрялост в играта си, а в композиция с Канте построява междинна линия, която не може да бъде преборена. Към тях би трябвало да се добави Блез Матюиди, който също е доста значим мотор и помагаше там, където се постанова ", разяснява международният първенец от 1998 година Ален Богосян.

Другият неоспорим фактор за триумфа на Франция беше класата на Гризман. Нападателят на " Атлетико " беше същинският водач на този тим. Той одобри да бъде в роля, в която да е най-полезен на тима, без да изпъква толкоз мощно, колкото на Евро 2016.

Тук идва и голямата роля на Дешан, който съумя да построи един в действителност впечатляващ колектив. В името на триумфа играчите загърбиха своето его и по този начин най-сетне беше решен този безконечен проблем за френския народен тим.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (473)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР