С 20 на сто са се стопили най-ниските спестовни сметки

...
С 20 на сто са се стопили най-ниските спестовни сметки
Коментари Харесай

Експерт: Тези, които изтеглиха кредити на ръба на доходите си ги очаква тежка зима

С 20 на 100 са се " стопили " най-ниските спестовни сметки на българите от февруари, когато за първи път в страната бе регистрирана двуцифрена инфлация. Все по-често посягаме към спестяванията си, с цел да се разплатим за битовите сметки и тази наклонност ще се задълбочи през есенно-зимния интервал, изключително при хората с по-ниски приходи. Това сподели пред Българска телеграфна агенция кредитния съветник Тихомир Тошев.

Масово българите имат скромни спестявания, като над 80 % от тях са до 5000 лева и едвам около 20 на 100 са огромните депозити.

" Известно е, че спестените пари доста по-бързо се харчат, в сравнение с се събират, само че няма рецепта по какъв начин да се оправим с това да не изпразним тази зима мъчно спестените си пари ", разяснява специалистът. Причината е, че сегашният растеж на приходите ни не може да настигне растежа на инфлацията и тази дупка в фамилния бюджет ще накара доста хора с по-ниски приходи да протягат ръка към спестяванията си, до момента в който ги изчерпят, сподели специалистът и добави, че именно тези затруднени групи хора би трябвало да бъдат подкрепени от страната, както това към този момент се прави в редица европейски страни.

" При хора с по-ниски приходи, които са изтеглили потребителски заеми на ръба на приходите си, зимата ще бъде доста сложен интервал ", разяснява специалистът и препоръча отсега да се пристъпи към преструктуриране на задълженията или да се създадат промени в планирането на месечните бюджети. Според него тази есен и зима се чака да има влошаване на опциите за обслужване на по-малките потребителски заеми, само че процентът ще е най-малък.

Тошев аргументира упованията си с това, че още с началото на растежа на инфлацията в страната част от българите желаеха разсрочване на по този начин наречените коронавирус заеми до 6900 лв. и добави, че сходно ще бъде държанието и в този момент на множеството консуматори на дребни заеми.

При ипотечните кредити не се чака да има усложнения при изплащането им, тъй като обикновено те се теглят от хора с по-добри приходи, счита специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР