С 2 години закъснение управляващите са на път да отстранят

...
С 2 години закъснение управляващите са на път да отстранят
Коментари Харесай

Най-сетне се въвежда болничен за върнато от училище дете

С 2 години забавяне ръководещите са на път да отстранят един проблем, който аргументи доста главоболия на работещите родители на деца в ученическа възраст в пандемията. Най-сетне към случаите, в които се поставя болничен, се прибавя и гледане на крепко дете до 12-годишна възраст, върнато от учебно заведение заради карантина. Това ще стане със законопроект за промени в няколко закона, импортиран от група депутати на ръководещата коалиция.

През цялата пандемия родителите на деца в ученическа възраст нямаха право на болничен за гледането им при карантина на обособен клас или на цялото учебно заведение. Това ги принуждаваше в такива случаи да употребяват отпуск, като платените дни бързо бяха изчерпани. Пропускът в закона не бе отхвърлен - в него и досега текстът планува за " краткотрайна нетрудоспособност " да се признава единствено гледане на крепко дете, върнато от детско заведение заради карантина. Това изключваше учебните заведения, а както знаем, в последните две години имаше чести интервали на карантиниране на цели класове. Вместо това бе препоръчана специфична отплата на фамилии, в които родител е заставен да употребява неплатен отпуск за развъждане на върнато от учебно заведение дете.

Освен проблемите за родителите, сегашният текст в закона опонира и на друга нормативна наредба - в закона за протекция на детето. Според нея родителят е задължен да не оставя без контрол и грижа децата до 12-годишна възраст. Глобата за оставено без контрол дете е от 1000 до 5000 лева, макар че не е известно да има глобен родител по тази линия.

Сега всички тези недоразумения се отстраняват с допълнение на случаите, в които се признава краткотрайна нетрудоспособност. Законът обаче ще влезе в действие от 1 юли 2022 година, с цел да се обезпечат нужните за това средства с актуализацията на бюджета. Така средствата за компенсации за краткотрайна нетрудоспособност са следващото перо в бюджетните закони, което ще претърпи промяна в средата на годината.

 

ЩО Е Търговско отделение ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ

Временна нетрудоспособност е положение, при което обезпеченото лице не може или е възпрепятствано да работи заради:

- остро, подостро или обострено хронично общо заболяване;

- злополука;

- професионална болест;

- лекуване в чужбина;

- санаторно-курортно лечение;

- неотложен медицински обзор или изследване;

- карантина;

- премахване от работа по наставление на здравните органи;

- гледане на болен или на карантиниран член от семейството;

- необходимо придружаване на болен член от фамилията за медицински преглед;

- проучване или лекуване в същото или в друго обитаемо място, в страната или в чужбина, бременност и раждане;

- гледане на крепко дете, върнато от детско заведение заради карантина в заведението.

Последният текст отсега нататък ще се промени в " гледане на крепко дете до 12-годишна възраст, върнато от детско заведение или учебно заведение, заради карантина на заведението или учебното заведение, или на обособена група, или клас в него, или заради карантина на детето ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР