С 163 гласа за (на ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична

...
С 163 гласа за (на ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична
Коментари Харесай

Парламентът одобри решение за по-бързо обновяване на запасите от боеприпаси и оръжия

С 163 гласа " за " (на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България ", Движение за права и свободи и " ИТН " ) Народното събрание утвърди за ускорение на процеса по възобновяване на ведомствените ресурси на министерството на защитата, представляващи оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения. " Против " предстоящо гласоподаваха депутатите от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

С признатото проекторешение се планува обновяването да стане посредством подмяна на новопроизведени муниции, като се предоговорят периодите и количествата в подписания с " Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД контракт при съществуване на индустриални благоприятни условия на държавното обществено дружество за това.

Решението беше включено като първа точка в дневния ред на Народното събрание по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и идва на на президента на Украйна Володимир Зеленски.

За визитата на Зеленски в София четете в

В претекстовете към проекторешението се показва, че главната част от наличните във въоръжените сили муниции са създадени в интервала 70-те до 90 -те години на предишния век, а някои от тях даже и по-рано и се акцентира, че поради годините им на произвеждане може да се допуска, че са в края на своя експлоатационен запас. Това постанова предприемане на незабавни дейности за възобновяване на запасите, показват от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи.

Вносителите акцентират, че поради изтичащият период на валидност на боеприпасите съществува риск от произшествия, повреди или замърсяване на околната среда, а като главен извод показват, че " неналичието на съответни дейности през днешния ден, целящи огромно и бързо възобновяване на военновременните ресурси ще докара до действителната заплаха в обозримо бъдеще евентуално рискови процеси да не могат да бъдат следени ".

Предоговарянето на периодите и количествата на военновременните ресурси, подлежащи на възобновяване, ще докара до ускорение на този развой, което в подтекста на продължаващия спор в Украйна ще ускори отбранителните качества на въоръжените сили, пишат вносителите.

 Започването на договаряния с Украйна за оборудването за АЕЦ Започването на договаряния с Украйна за оборудването за АЕЦ " Белене " мина през комисия

Дебатът в пленарната зала протече главно сред представителите на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната - Демократична България ". Представителите на двете проруски обединения в Народното събрание се сплотиха към тезата, че с това проекторешение се цели изпразване на складовете на българската войска без явен период за възобновяване на наличностите. Според тях този акт съставлява " дъното на парламентаризма ", " национално изменничество ", " подобаващ за боен арбитражен съд " и се прави за, за " да се даде всичко на Украйна ". Според тях това е напълно политическо решение.

Основният мотив, изтъкван от представителите на двете политически сили, е че в проекторешението не е записано количеството муниции, което би трябвало да се даде и това, което би трябвало да се задържи, няма график за осъществяване на проекторешението, нито пък се знае дали военните фабрики имат софтуерни благоприятни условия за възобновяване на тези муниции.

От Българска социалистическа партия желаеха министрите на защитата и на стопанската система да се явяват в Народното събрание, с цел да дадат спомагателна информация, само че това по този начин и не се случи. От " Продължаваме промяната - Демократична България " изявления направиха депутатите Манол Пейков и Йордан Иванов. От думите на Пейков се разбра, че старите муниции ще бъдат дарени на Украйна, тъй като тя " сега е фронта на цивилизацията и е належащо да се работи извънредно бързо "

Знаем, че в България има политически сили, които с къси сърца и протъркани коленца вървят при госпожа Митрофанова.Манол Пейков

В същото време обаче сътрудника му Иванов се опита да обори причините на Българска социалистическа партия и " Възраждане " като уточни, че в проекторешението на никое място не се загатва Украйна и по този начин влезе в несъгласие с Пейков.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев също се включи към края на дебата като възрази на тезата, че това решение ще изпразни складовете на армията. По думите му откакто бъдат оповестени за негодни или бъдат продадени, парите могат да се употребяват за закупуване на нови муниции. Този развой би лишил сред 3 и 5 години, по тази причина е нужно още преди да изтече годността им и до момента в който са ясни цените, да стартира процесът по възобновяване, изясни Гаджев.

Ивайло Мирчев от " Продължаваме промяната - Демократична България " също обори изказванието, че се изпразват складовете и изясни, че главното искане е старите снаряди да се дадат на ВМЗ, а тяхно ще бъде решението дали да ги продадат. Мирчев нападна и Българска социалистическа партия като стартира изявлението си с думите, че точно през днешния ден от левицата са избрали да признаят, че по време на кабинета " Петков " Корнелия Нинова като министър на стопанската система е разрешавала изнасянето на оръжия за Украйна.

" Като спъвате този развой значи, че или сте лобисти на компаниите за утилизация, или не защитавате българския народен интерес, а съветския, или не сте български държавници ".

 Тагарев за украинска медия: България ще оказва помощ колкото е належащо Тагарев за украинска медия: България ще оказва помощ колкото е необходимо
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР