С 124 гласа за и 115 гласа против народните представители

...
С 124 гласа за и 115 гласа против народните представители
Коментари Харесай

Кабинетът падна! НА ЖИВО


С 124 гласа " за " и 115 гласа " срещу " народните представители гласоподаваха вота на съмнение на държавното управление. Което значи, че кабинетът Петков падна.

Веднага откакто вотът на съмнение бе пожелан от ГЕРБ поради неуспеха на това държавно управление, който съгласно тях е с " такива мащаби, че няма с кого да се конкурира в актуалната политическа история на България ", GlasNews попита своите читатели " Ще мине ли вотът на съмнение съгласно вас? " Над 57% от тях дадоха отговор с " Да ", съвсем 43% смятаха, че вотът няма да мине и държавното управление ще оцелее.





Припомняме, вотът се счита за сполучлив, в случай че гласа си за него дадат повече от половината от всички 240 народни представители, което е реалност.

На фона на митинги в поддръжка и срещу кабинета часове наред през вчерашния ден депутатите от ръководещите партии и опозицията спореха дали финансово-икономическата политика на кабинета е неуспех или не.

След като вотът на съмнение е сполучлив, следва конституционната рулетка. Президентът би трябвало да връчи на посочения претендент от най-голямата ПГ изследователски мандат. Преди това би трябвало да се проведат съвещания с парламентарно показаните групи. Ще се появи на напред във времето ролята на президента. С консултациите той може да предизвика единодушие сред парламентарните групи за бъдещо устойчиво ръководство ", разяснява преподавателят по конституционно право в Софийския университет доктор Орлин Колев.

Конституцията не показва период, в който президентът би трябвало да връчи първия изследователски мандат. Прието е това да бъде в " рационален период ", който всекидневно е в границите на 10 дни.

Първият изследователски мандат би трябвало да получи " Продължаваме промяната ". Ако не бъде подсилен в Народно събрание, идващият мандат се връчва на ГЕРБ, която е втората политическа мощ след изборите.

" Ако новосформиралата се коалиция, която през днешния ден смъкна държавното управление на Кирил Петков, не може да образува кабинет в този парламент, още веднъж влизаме в една политическа и икономическа неустойчивост ".

" Никой от тези, които желаят да смъкват държавното управление, не желае да вземе горещия картоф. Това сподели пред БНР политологът Иван Начев, началник на департамента " Политически науки " в Нов български университет и шеф на учебното заведение за политика " Димитър Паница ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР