С 10 уточняващи въпроса към военния министър и бивш служебен

...
С 10 уточняващи въпроса към военния министър и бивш служебен
Коментари Харесай

Мартин Табаков с 10 въпроса към военния министър Янев

С 10 уточняващи въпроса към военния министър и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев се обръща политическият анализатор Мартин Табаков, с цел да обясни позицията на генерала по отношение на разполагането на нови войски на НАТО в България, показва уеб сайтът ahtezimedii.com. Изданието напомня, че министърът на защитата излезе с позиция във Facebook, касаеща възходящото напрежение сред Украйна и Русия, като съгласно него не са нужни спомагателни войски на НАТО в България.

В своята позиция ген. Стефан Янев се ангажира с няколко тези, а точно - че разполагането на спомагателни войски по Източния фланг на НАТО, по модела на засиленото предно наличие, ще докара до повишаване на напрежението в района, както и че към този миг не са налице условия, които да постановат разполагането на спомагателни войски на Алианса на наша територия.

Тази позиция на министър Янев бе опровергана от премиера Кирил Петков. По този мотив политическият анализатор Мартин Табаков упорства посредством пресцентъра на министерството на защитата медиите да изискат отговори на следните 10 въпроса.

„ Г-н министър, изразената ви позиция ваша ли е или на президента Румен Радев?

Г-н министър, да гледаме ли на тази ваша позиция като продължение на президентското Крим „ сега е съветски, какъв да е”?

Г-н министър, откакто по думите на министър-председателя позицията на България по отношение на реакцията на НАТО, в подтекста на напрежението сред Украйна и Русия, не е обсъждана в Министерски съвет, какво задачите с излагането в прелиминарен порядък на вашата такава? “, отбелязва Табаков. Той вижда контрастност в позицията на военния министър с тази на премиера и упорства за конкретизиране - значи ли това, че ген. Янев има разминавания с ръководителя на изпълнителната власт?!

Политическият коментатор е сюрпризиран по какъв начин военният министър се афишира по едно и също време за „ обединен метод от страна на НАТО” и в това време застъпвате позиция против разполагането на спомагателни войски по модела на засиленото предно наличие, която е в внезапен контрастност с тази на вашите източноевропейски сътрудници от НАТО?

„ Г-н министър, да разбираме ли, че съгласно вас „ нежелано повишаване на напрежението в региона” би било функционалност на дислоцирането на спомагателни войски в страните от Източния фланг на НАТО, само че не е резултат от скупчването на такива от страна на Руската Федерация по границата с Украйна? “, пита още Табаков. Той акцентира, че военният ни министър следва да даде образец за „ нужни условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия”!

„ Г-н министър, откакто съгласно вас „ на този стадий няма учредения следените процеси да се преглеждат като директна опасност за Алианса и съответстващата зона за сигурност”, за какво единствено преди шест дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че скупчването на войски на Руската Федерация по границата с Украйна е „ провокативно, дестабилизиращо. И подкопава сигурността на Европа”?

Г-министър, бихте ли обрисували направленията, от които съгласно вас произтичат евентуални закани за България?

Г-н министър, бихте ли ни споделили по какъв начин цялата ви позиция кореспондира с трите съществени задания на НАТО, по този начин както те са дефинирани през 2010-та година в Стратегическата идея на Алианса за групова защита, ръководство на рецесии и кооперативна сигурност? “, приключва Табаков своите питания към министъра на защитата.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР