С 10 на 2 гласа Конституционният съд (КС) отмени възможността

...
С 10 на 2 гласа Конституционният съд (КС) отмени възможността
Коментари Харесай

КС отмени безконтролното следене на телефони на карантинирани

С 10 на 2 гласа Конституционният съд (КС) анулира опцията на службите да наблюдават телефоните на хора, сложени под карантина. на Конституционен съд, който беше сезиран по тематиката от депутати от Българска социалистическа партия, е признато през днешния ден.

С него се афишират за противоконституционни промени в Закона за електронните известия от август, направени посредством Закона за изключителното състояние. Въпросните промени предвидиха, че телефонните и интернет оператори са длъжни 6 месеца да пазят така наречен трафични данни и по отношение на карантината, а освен за потребностите на националната сигурност и за попречване, откриване и следствие на тежки закононарушения. Справка ще може да се прави за всички, които отхвърлят и не извършват заповедта за наложителна изолираност и лекуване. Тя не е единствено за коронавируса и няма да завърши с изключителното състояние поради COVID-19.

Искането на тези информации бе в пълномощията на Главна дирекция " Национална полиция ", Столичната дирекция на вътрешните работи и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. Достъпът им се дава незабавно. Едва по-късно те би трябвало да осведомят ръководителя на локалния областен съд, който да санира осъществените дейности.

Против решението на болшинството в Конституционен съд са дали своят вот съдиите Павлина Панова и Анастас Анастасов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР