Рязкото застудяване на времето последните дни причини сериозни поражения върху

...
Рязкото застудяване на времето последните дни причини сериозни поражения върху
Коментари Харесай

Студът нанесе щети по градините с праскови, кайсии и череши

Рязкото захлаждане на времето последните дни аргументи съществени провали върху овощните насаждения. На 100% са унищожени кайсиите, прасковите и черешите в овощните градини в Североизточна България, осведоми Българска национална телевизия. Щети има в Пловдивско.

50% от кайсиите в североизточния район са измръзнали още при захлаждането в края на февруари, когато температурите паднаха до минус 16 градуса. Завръщането на зимата през тази седмица обаче изцяло попари очакванията на производителите от района, които отглеждат над 16 000 декара овошки.

Николай Колев - ръководител на Съюза на Дунавските овощари: " За страдание, удари втори мраз от тази седмица, в понеделник минус 6,7 градуса, което порази и останалите пъпки, които бяха живи. Това измръзване остава без занаят много от нашите членове. "

Освен че няма да има годишна продукция, цената на плодовете, които ще бъдат импортирани у нас, ще бъде в пъти по-висока, тъй като студеният фронт мина и през Италия и Гърция, предвиждат овощарите.

Големи са вредите и по дръвчетата, засети по поречието на Тунджа. Там температурите са паднали под минус 10 градуса и са измръзнали всички плодни пъпки.

Производителите на праскови в сливенския район са обезпокоени за оцеляването си, тъй като това е главният им занаят. Подобна обстановка локалните овощари помнят през 1986 година, когато се е наложило хиляди декари праскови да бъдат изкоренени.

юНадеждата на производителите е, че след установяването на вредите по овошките, Министерството на земеделието ще признае зимното измръзване за естествено злополучие и ще ги компенсира. Експерти към този момент правят оценка вредите, а по-късно ще се дефинира размера на компенсацията за овощарите. Такова обаче ще получат единствено производители с напълно унищожена годишна продукция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР