Рязко спаднаха площите за реколтиране с важна житна култура. Намалението

...
Рязко спаднаха площите за реколтиране с важна житна култура. Намалението
Коментари Харесай

Рязък спад засегна важна житна култура

Рязко спаднаха площите за реколтиране с значима житна просвета. Намалението визира типа тритикале.

Площите, предопределени за хибрида сред пшеница и ръж, спадат на годишна база значително, като наброяват минус 20,6 на 100. Това сподели инспекция на Novini.bg с последните оперативни данни на Министерството на земеделието, храните и горите за земеделските култури.

Към 21 март площите за реколтиране с пшеница, ечемик, маслодайна рапица и ръж са с сред 0,3% и 8,4% по-малко по отношение на предходната година.
Съответно изменението при пшеницата е – 0,3 на 100, а при ечемика е -2,7 на 100. Площите за маслодайна рапица спадат с малко над 8 на 100, а тези за ръж са със 7,1 на 100.

Същевременно сравнявайки с аналогичния интервал на предходната година, е налице сензитивно нарастване на площите с пшеница, ечемик и рапица, подхранени с азотни минерални торове, както и на тези, третирани с хербициди.

Наравно с това сеитбата на множеството пролетни култури се движи с по-бързи темпове по отношение на предходната година. Според данните засетите площи досега са в пъти над равнищата отпреди една година. Единствено спад се следи при лещата. На годишна база площите са с 58 на 100 по-малко.

Маслодайният слънчоглед наброява 3 660 декара през същия интервал за 2018 година Сега площите скачат внезапно на 704 930 декара. При царевицата за зърно също се следи значително нарастване. От 5 000 декара за същия интервал през предходната година през днешния ден те са 40 058 декара. Мястото за градинския грах е доста по-голямо, като за културата площите наброяват 3 062 декара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР