Рязко се променят търсенията на онлайн потребителите в Русия и

...
Рязко се променят търсенията на онлайн потребителите в Русия и
Коментари Харесай

Какво търсят в мрежата потребителите от Русия, Украйна и България?

Рязко се трансформират търсенията на онлайн потребителите в Русия и Украйна след началото на войната, за сметка на това българските консуматори се придържат към други тематики.

Данните от платформата Гугъл Trends за последния месец дават визия кои тематики вълнуват хората и какви поръчки за информация в интернет вършат.

Санкции и договаряния

Така в Русия от средата на февруари насам топ тематиките в търсене по растеж са „ Икономически наказания “, „ Преговори “ и SWIFT – скокът при тях се мери в хиляди проценти.

Интересна е графиката, която наблюдава растежа на размера на търсенето по тези тематики. Руснаците се интересуват от глобите и преди 24 февруари, когато стартира т.нар „ специфична военна интервенция “, обясняват си какво е SWIFT (системата за междубанкова връзка, от която Русия на процедура е изключена – б.р.) на 26 февруари, а на 28 февруари огромната тематика на търсене стават договарянията.

Интересите по райони също носят забавна информация. Най-развълнувани от икономическите наказания са в Магаданска област, следвани от Москва и Санкт Петербург. В Питер и Калининград най-вече се интересуват от тематиката SWIFT.

Топ район по тематиката с договарянията изненадващо е Чуктотка, само че пък предстоящо след него се подреждат Адигея и Белгородска област, които са част от Южния боен окръг и на тяхна територия се разполагат войски, свързани с бойните дейности в Украйна.

Сред основните изречения обаче господства празничният 8 март.

Какво търсят в Украйна?

Когато се прехвърлим от другата страна на фронтовата линия, търсенето онлайн е ориентирано повече към директните резултати от войната, а не от косвените.

Най-голям растеж в „ Google “ в Украйна има тематиката за дрона „ Байрактер TB2”. Турският военен безпилотен аероплан се употребява от отбраняващите се сили за заличаване на съветски танкове и друга бойна техника, като от Киев постоянно демонстрират фрагменти с сполучливи акции и настояват, че благодарение на машините нанасят обилни провали на врага. За дрона стартира да се приказва няколко дни след началото на спора.

Втора по растеж тематика в търсенето е тази за вечерния час, който се наложи да се вкара в доста обитаеми места след началото на съветската атака. На трето място са търсенията за договарянията сред воюващите страни, а след него по растеж са запитванията по тематика „ Извънредно състояние “.

След първите няколко дни на войната стана ясно, че тя няма да завърши бързо и това отприщи невиждана по мащаб бежанска вълна от Украйна, написа bTV. Това се вижда и по търсенията в „ Google “ по тематики, свързани с бежанците. Те леко се покачват в дните преди началото на спора, внезапно скачат на 24 февруари, с цел да се усилят неколкократно след 28 февруари.

А у нас?

България не е фронтова страна, само че е измежду най-близко разположените до спора членки на Европейски Съюз. Как се отразява войната на тематиките, които търсим онлайн?

Публикуваме по-долу лист с петте тематики с максимален растеж през последните 30 дни у нас:

-„ Ергенът “
-8 март
-Баба Марта
-Украински език
-Владимир Путин
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР