Рязък скок на случаите на домашно насилие у нас, отчетоха

...
Рязък скок на случаите на домашно насилие у нас, отчетоха
Коментари Харесай

Ръст на домашното насилие: В над 600 случая е нанесена телесна повреда

Рязък скок на случаите на домашно принуждение у нас, регистрираха от Министерство на вътрешните работи. Само за първите 8 месеца на тази година броят им е с 62% по-висок от цялата 2022 година, сочат формалните данни.

Той е притеглен като обвинен за три закононарушения - лека телесна щета, насила в изискванията на домашно принуждение и безчинство

Ако за цялата предходна година са формирани 852 досъдебни производства, то единствено за първите осем месеца на тази година те са 1383. В близо 600 от случаите за 2023 година се касае за нанасяне на телесна щета.

Област Велико Търново е водач по случаи на домашно принуждение, следвана от област Перник. Най-малко недоволства за принуждение у дома има във Видин.

Пострадалата и двете ѝ деца са настанени в спешен център

От Министерство на вътрешните работи дефинираха статистиката за домашното принуждение като стряскаща. По данни на полицията, откакто стана явен казусът „ Дебора “, има доста повече недоволства, както и доста повече издадени ограничаващи заповеди. А жертви, които са се измъкнали от клопката на насилието вкъщи, споделят, че има ясни знаци, които демонстрират, че колегата би могъл да прояви експанзия.

14 години в боязън, спазвайки редица забрани. В този капан е живяла Диана с бащата на сина си.

„ Всичките типове тормоз, които можете да си визиите. Може да е душене , може да е дърпане на косата, може да е пестник, може да е притискане на ръцете и боричкане в стена “, споделя Диана Николова.  

Двамата живеели на фамилни начала

След като детето ѝ я моли да се избави, преди 9 години съумява да постави край. А през днешния ден оказва помощ на жертви на принуждение да се измъкнат от клопката.

„ Наистина е доста значимо да създадат първата стъпка и то планувано, забележете планувано, тъй като най-често случаите, които виждаме – в куфари и така нататък, се случват тъкмо, откакто нещата приключат за него, защото той няма какво да губи. Най-напред е хубаво да се свърже с психолог, който да ѝ помогне да преодолее този миг на боязън, този миг на неустановеност, че тя е сама, че тя не може да се оправи , че е нищо, че в случай че не е с него, няма с кой да бъде “, поучава Диана.

През последните месеци са регистрирани рекорден брой сигнали освен за физическо, само че и за психическо принуждение.

От Министерство на вътрешните работи възнамеряват обединен стандарт за всички полицейски ръководство в страната, по които да се действа при случаи на домашно принуждение.

Министерство на вътрешните работи работи по механизми за деяние на всеки един стадий от приемането на сигнала

По данни на прокуратурата, макар че има доста сигнали за домашно принуждение, в огромен % от случаите дамите, откакто подадат сигнал, че са станали жертви на принуждение, по-късно се пробват да се отрекат от показанията си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР