Рядко се замисляме, че имената на филмовите герои означават за

...
Рядко се замисляме, че имената на филмовите герои означават за
Коментари Харесай

Историята на имената на кино героите

Рядко се замисляме, че имената на филмовите герои значат за нас повече, в сравнение с имената на самите филми: не споделяме „ Похитителите на изчезналия кивот “, а назоваваме лентата „ Индиана Джоунс “, когато приказваме за „ Първа кръв “, имаме поради „ Рамбо “, по тази причина не е учудващо, че от ден на ден продукции носят имената на героите: „ Джак Ричър “, „ Джон Картър “, „ Джак Райън “ и така нататък Ще разгледаме някои от най-интересните истории за произхода на филмовите герои:

Волдемор

 Волдемор

Както се поставя на персонажите от най-обсъжданата книга във вселената, героите от „ Хари Потър “ са обсъждани от почитателите от всички вероятни гледни точки. В това число е обсъждан и произходът на техните имена.

Най-голям интерес провокира името на злодея Волдемор, като на него са му приписвали както зашифрирано послание към Бог, по този начин и анаграма от семейството на другар на Джоан Роулинг. Веднъж авторката на книгата след няколко години безмълвие разкрила тайната на Онзи-чието-име-не-бива-да-се-споменава.

Оказва се, че името на героя е подбрано от френския израз vol de la mort, безусловно „ полет на гибелта “ и той доста подхожда на персонажа, който може да лети и на всички места сее гибел.

Дарт Вейдър

 Дарт Вейдър

За произхода на името на основния изверг от „ Междузвездни войни “ съществува красива легенда, гласяща, че „ Дарт Вейдър “ е „ мрачен татко “ на холандски. Това обаче напълно не е по този начин и с цел да се разсее този мит е задоволително просто да погледнем в черновите на Джордж Лукас.

В първичния му план въобще не се разчитало на този воин, в центъра на историите постоянно стоял Анакин Скайуокър, само че неговата промяна във Вейдър била плод на преправка на сюжета към този момент във стадий на работа над кино лентата.

Освен това, до финала на „ Империята отвръща на удара “ Лукас даже не се замислял за завой в сюжета, изказан с репликата „ Люк, аз съм твой татко “, тъй че съвпаденията са изцяло инцидентни. Появата на името се дължи на операция над транскрипцията на произхода на героя. Darth от DARk lord of the siTH, а Vader – редуциране от Invader, „ завоевател “, „ окупатор “.

Индиана Джоунс

 Харисън_Форд_Индиана_Джоунс

Когато Стивън Спилбърг и Джордж Лукас се събрали да положат старта на един от най-успешните авантюристичен франчайзи в историята на киното, на създателите им трябвало блестящо име за основния воин: мощно, запаметяващо се, вдъхващо убеденост.

Първият вид бил Индиана Смит, само че на Спилбърг това не се харесало и единствено две минути по-късно бъдещият персонаж на Харисън Форд се сдобил с „ име в паспорта “ – Индиана Джоунс. Но от кое място се е пръкнало това извънредно име Индиана?

Може би ще се смеете, само че разказът на бащата на лекар Джоунс в „ Последният кръстоносен поход “ е същински – героят в действителност бил кръстен в чест на кучето на Джордж Лукас. И освен това, същинския четириног Индиана даже получил дребна роля в „ Похода “.

Тауриел

 тауриел

Богатата литературна основа разрешила на Питър Джаксън да трансформира своята трилогия „ Властелинът на пръстенът “ в същинска образна енциклопедия на толкинистите. Но в тази ситуация с „ Хобит “ помощта от Толкин била по-малка – книжката била надалеч по-кратка от своето продължение.

Затова Джаксън и Фран Уолш трябвало да развихрят фантазията си при сюжета на втората трилогия – създателите на кино лентата добавили нов персонаж – елфката Тауриел. Жената, оказала се в мъжка компания, няма никакво въздействие върху развиването на сюжета, а от кое място се е взело името й е прекрасен въпрос.

И отговорът е доста хубав – дружно със Средната земя и неговите нации Толкин измислил и език, на който неговите „ подопечени “ да приказват. А Тауриел е Дъщеря на Гората в превод от измисления елфски език.

Героите от комикс-вселената на Стан Лий

 Спайдърмен

Питър Паркър, Стивън Стрендж, Рид Ричардс, Брус Бенър, Мат Мърдок, Пепър Потс – в миналото забелязвали ли сте, че имената и семействата на доста от комикс-героите стартират с една и съща писмен знак? И става още по-забавно – Суперменът Кларк Кент в един миг бе обкръжаван по едно и също време от Луис Лейн, Лекс Лутор и Лана Ланг – това към този момент намирисва на скрит план!

Но кой стои зад всичко това? Оказва се, че повода за сходно занимателно комбиниране на имена и семейства на обичаните герои от комиксите била забравянето на известния създател на комиксови истории за супер герои – Стан Лий – по този метод писателят по-лесно си спомнял кой кой е.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР