Рядко се случват такива повреди, които виждаме в Турция. Сеизмичните

...
Рядко се случват такива повреди, които виждаме в Турция. Сеизмичните
Коментари Харесай

Сеизмолог: В панелните сгради всички стени са носещи и не бива да се събарят

Рядко се случват такива повреди, които виждаме в Турция. Сеизмичните талази са били най-вече отвесни и са се наслагвали, което е асъдействало в допълнение за сеизмичната мощ. Това съобщи проф. Петър Павлов от Националния център по сеизмично инженерство в ефира на Българска национална телевизия. 

Той добави, че се вижда, че някои здания реагират друго, защото са строени в друго време. 

Проф. Павлов добави още, че след разрушително земетресение в Турция преди години, съседите ни са вложили много средства в образование на специалисти и са засилили контрола на строителството, като са подобрили своята сеизмична школа.

" Сега виждаме, че постройките, които са по-близо до столицата са по-устойчиви. Засегнатият регион е по-отдалечен и очевидно контролът не е бил задоволително непоколебим. Освен това рухналите здания са по-стари “, изясни специалистът.

По думите на проф. Петър Павлов България разполага с лаборатории за преструване на трусове.

" В една сеизмична лаборатория се наблюдава по какъв начин структурата реагира на сходно влияние. Школата ни за сеизмично инженерство е извънредно добра “, увери той.

" В България сеизмичното проучване има дълга история. Оборудването, което се употребява за отбрана на постройките при трусове, е скъпо. Средно то би оскъпило постройката с 20%. Всяка една страна в сеизмична зона би трябвало да разполага със сеизмичен комплект. Целият развой на създаване на една постройка следва три стадия – планиране, строителство, употреба. Не знам по какъв начин се реализира контролът при осъществяване на поправки. Трябва да се знае, че в панелните здания всички стени са носещи и не трябва да се събарят “, акцентира още проф. Петър Павлов.

" Всяко земетресение е урок за хората. То демонстрира, че не могат да се решат проблемите от през днешния ден за на следващия ден. Всяка една страна би трябвало да има дълготрайна политика за сеизмична резистентност на инфраструктурата си “, сподели още проф. Павлов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР