Рядко доверието в управляващите е било толкова стабилно високо, както

...
Рядко доверието в управляващите е било толкова стабилно високо, както
Коментари Харесай

Как ще отекне скандалът с маските върху регионалните избори в Германия

Рядко доверието в ръководещите е било толкоз устойчиво високо, както по време на пандемията. Това важи за множеството страни в Европа, и сигурно за Германия. Вярата, че канцлерът Ангела Меркел и нейният Християндемократически съюз, както и баварският Християнсоциален съюз ще преведат стопански най-мощната европейска страна без особени вреди през това тестване изглеждаше безконечна. До скоро.

Зачестилите нерешителни карантинни ходове, фиаското с имунизациите и безплатните бързи проби за Covid -19 обаче разклатиха постоянните позиции на ръководещите в Берлин .. И то единствено седмица преди районните избори в две западни провинции, които се считат за тест преди вота за Бундестаг през септември.

Двама депутати - един от ХДС и един от ХСС - напуснаха постовете си, тъй като във вихъра на пандемията преди година, когато защитните маски в Германия бяха дефицитна стока, са посредничили сред производители и здравни заведения в Германия за закупуването им против прилична комисионна - Николас Льобел от ХДС е прибрал 250 хиляди евро, а Георг Нюслайн от баварския ХСС - 600 хиляди. За закупуването на защитни маски евентуално е посредничил и, Марк Хауптман, само че неговото нарушение, довело до незабавната му оставка тази седмица, е обвързвано по-скоро с хипотетично лобиране за Азербайджан, една не напълно демократична страна.

Много тежки обвинявания бяха изречени по отношение на аферата - абсурдът е нанесъл вреди на парламентаризма, политическата система и демокрацията в Германия. Така ли е в действителност, и какво отражение може да има аферата върху районните избори на следващия ден?
„ Щетите са огромни. Първо - нанесени са финансови вреди на страната. Безобразие е депутати, които по този начин или другояче би трябвало да работят за ползите на страната, на опазването на здравето, на министерствата, да печелят на гърба на хората. Те сами са си поискали пари за посредничеството! Нали не се съмнявате, че тяхната комисионна е влезнала в цената на маските “, разяснява пред БНР с проф. Урсула Мюнх, шеф на политическата академия в Туцинг.

Пострада имиджът на парламентарната група на консерваторите, които още веднъж са забъркани в скандална спекулация . Отново става дума за корупция. Това е следващият корупционен скандал в редиците на ХДС/ХСС. Аферата е вятър в платната на опозицията, която постоянно акцентира, че в техните редици има подкупни депутати “, акцентира тя.

Към това се прибавя досегашното изрично опълчване на ХДС/ХСС на основаването на указател на лобистите в Бундестага . Това е предложение на съдружния им сътрудник в държавното управление, на Социалдемократическата партия. Как да не си мисли човек, че християндемократите имат нещо за криене?

„ В момента може би най-пряката вреда, която нанесе този скандал, е по отношение на идните районни избори в две огромни провинции в неделя . Знаем от опит, че гласоподаватели могат доста бързо да трансформират мнението си за кого да гласоподават. Така че Християндемократическият съюз може единствено да се надява, че поради пандемията доста гласоподаватели са предпочели да гласоподават авансово по пощата и аферата с маските не е повлияла на вота им “, акцентира проф. Мюнх.

Според нея не на последно място абсурдът е навреди на демокрацията в страната.

„ Хората са доста гневни. Заплатата на немските депутати е 10 хиляди евро. Всеки естествен човек ще си зададе въпроса, що за безсрамие е това, при подобен приход и по време на невиждана рецесия да искаш да печелиш пари на гърба на хората? Защо въобще депутатите би трябвало да имат спомагателни приходи, да имат компании, да имат акции в мултинационални компании? “

От много време на дневен ред в Берлин е основаването на така наречен лоби указател, в който ясно да е посочено кои компании или организации подържат контакт с политици, по-конкретно депутати. Доказа ли аферата с маските какъв брой нужен е този указател?

„ В уеб страницата на Бундестага под името на всеки народен представител може да се види, какви спомагателни задължения има. И по този начин би трябвало да бъде, тъй като от една страна гласоподавателите не желаят народните представители да се занимават с прекомерно доста странични неща. Освен това прозрачността разрешава да се открива по-лесно възможен спор на ползи . Като гласоподавател не желая моят народен представител да подчинява гласуванията си в Бундестага на персоналните си финансови ползи, или да въздейства на сътрудниците си от парламентарната група. “

„ Естествено, депутатите би трябвало да подържат контакти с бизнеса, да са осведомени и способени, и тъкмо по тази причина салдото е толкоз сложен. Много е тънка границата сред гласоподаване по съвест и гласоподаване в персонален интерес . Така че, в отговор на въпроса Ви: да, за депутатите важат по-високи морални стандарти, тъй като те са добре платени народни представители , които по Конституция работят за богатството на народа. “

Все още отворен и претрупан с доста упования е въпросът кого ще изпратят ХДС и ХСС в парламентарните избори наесен като кандидат-канцлер. Гледа ли се под лупа държанието на новия ръководител на ХДС Армин Лашет (към момента с най-големи шансове да наследи Ангела Меркел)?

Хората наблюдават доста деликатно, до каква степен Лашет, само че и баварският министър-председател Зьодер се дистанцират от скандалните депутати . Те приканиха депутатите от групата на ХДС/ХСС непринудено да осведомят за възможен спор на ползи. Така че тяхното държание е от публичен интерес. “

Проф. Урсула Мюнх не има вяра, че аферата с маските ще има дълготрайни последици. „ Тя ще се отрази на директно идните избори в неделя, само че в случай че не излезе освен това по тематиката, нямам доверие, че абсурдът ще повлияе на парламентарните избори през септември . “

„ От друга страна, и Лашет, и Зьодер би трябвало доста ясно да се нареждат по тематиката. Да оповестят, какво прави партийното управление, с цел да не позволява такива корупционни кавги в бъдеще, макар че в името на коректността, в тази ситуация с маските към момента няма публични доказателства, а единствено обосновани догатки . Позиционирането на Лашет и Зьодер е значимо за съпартийците им, с цел да не бъдат поставяни всички под общия знаменател на корумпираните политици.

За християндемократите нямаше по-неподходящ миг аферата с маските да излезе нескрито - седмица преди първите от серия районни избори във федералните провинции преди вота за Бундестаг в края на септември . В неделя в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, две огромни провинции в Западна Германия, ще се проведат избори за Ландтаг. Двамата министър-председатели са изключително известни. Майнц е нещо като последният кей за губещата от ден на ден почва под краката си Социалдемократическа партия - Малу Драйер е измежду дребното разпознаваеми и уважавани политици на партията. А в Щутгарт към този момент 10 години ръководи Винфрид Кречман, първият министър-председател от партията на Зелените. През 2011 година, няколко месеца след злополуката във Фукушима, екопартията, смъртният зложелател на автомобилната промишленост, завоюва в родината на Карл Фридрих Бенц, Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах. Трудно за поверие даже за самия Кречман.

„ Чувствам се издигнат! След толкоз доста години работа в съпротива! След близо 60 години ръководство на Християндемократическия съюз - доста хора не са живели с друго държавно управление! Сега ние победихме, сменяме курса в политиката, което ме радва, само че и се усещам виновен “, уточни той. „ Никой не си е представял, че въобще е допустимо - Зелените да сформират държавното управление. Отдавна считам, че Зелените можем да участваме в ръководещата коалиция, само че че в този момент сме спечелили в изборите - до неотдавна това беше немислимо! “

В една от най-индустриализираните немски провинции Зелените са на път да завоюват трети следващ управнически мандат . А в прилежащ Райнланд-Пфалц социалдемократите залагат на мощната Малу Драйер за втори цялостен мандат. При толкоз мощни претенденти, като че ли аферата с маските не може да промени изхода от вота в неделя.

„ Точно по този начин е. И без аферата с маските госпожа Айзенман от ХДС, която в Баден-Вюртемберг излиза против министър-председателя Кречман, отново нямаше да завоюва вота. Мисля, че това е пределно ясно. Но аферата ще коства на християндемократите някой и различен глас “, счита проф. Урсула Мюнх.

В Райнланд-Пфалц анкетите предсказват по-оспорвани избори. Но това не прави задачата на ХДС там по-лесна. Напротив, поради аферата с маските консерваторите ще изгубят скъпи гласове .

И в случай че районни избори се печелят със мощен претендент, то за федералния избор наесен това не важи. Можем ли да си извадим заключения за изборите за Бундестаг от резултата на следващия ден, или е прекомерно рано?

„ Мисля, че е рано. До изборите за Бундестаг има още време. Не зная по какъв начин е в България, само че в Германия настройките на гласоподавателите от началото на пандемията до момента се трансформираха фрапантно . В началото всички бяха във екстаз от размаха на държавното управление в битката против ковид. Тогава може би не беше доста мъчно да взимаш верните решения. Така че бонусът на изпълнителната власт беше в действителност огромен “, акцентира проф. Урсула Мюнх.

„ От известно време насам, още преди да излезе на бял свят аферата с маските, доверието в държавното управление пада. Така че е рано за прогнози за изборите през септември. Обстановката е доста динамична. Но в случай че въпреки всичко би трябвало да направя прогноза, нямам доверие, че партията на Меркел ще успее да си върне изцяло високото доверие от предходната година . Което обаче не значи, че изборите са изцяло непредвидими. Въпросът е, какви ще са процентите. ХДС/ХСС евентуално ще завоюват, освен това с подобен резултат, че без тях да не може да се сформира държавно управление “, гласи анализът на проф. Мюнх.

Още елементи по тематиката – в звуковия файл. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР