Рядка снимка на така наречените спрайтове – електрически разряди в

...
Рядка снимка на така наречените спрайтове – електрически разряди в
Коментари Харесай

Заснеха рядко и неизследвано явление – „космически мълнии“

Рядка фотография на по този начин наречените спрайтове – електрически разряди в студената плазма - е направил Иркутският държавен университет (Русия). Снимката е една от най-интересните за 2021 година, споделя шефът на астрономическата обсерватория към университета Сергей Язев.

Спрайтовете са относително скоро открити електрически разряди в студената плазма, зараждащи на височина от 50 до 130 км (условната граница сред атмосферата и Космоса, по този начин наречената линия на Карман, минава на височина 100 км), т.е. високите спрайтове протичат в действителност в Космоса.

Те съставляват сходство на мълнии. За първи път това събитие е било закрепено инцидентно през 1989 година. Сега за физическата природа на спрайтовете е известно извънредно малко. Спрайтовете пораждат по време на стихии над област, където много по-ниско – в тропосферата – се генерират мощни мълнии. Изключително е комплицирано да се записват спрайтове – тези мълнии със комплицирана форма траят към една стотна от секундата.
Какво не знаем за мълниите
Дългоочакваното лято най-накрая настъпи. То, обаче, донесе освен по-дълги, топли и светли дни, само че и летни стихии. И до момента в който дъждът може д...
Прочети повече


Снимка: ИРКУТСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ

Метеорната апаратура на обсерваторията на Иркутският университет е работила по време на мощна гръмотевична стихия на 23 юни 2021 година При обработката на получените данни в едно от изображенията са били регистрирани спрайтове. Кирил Иванов, чиновник на Астрономическата обсерватория в университета, означи, че е регистриран много необичаен случай на множествени спрайтове - това е доста рядко събитие.

Изследователите имат намерение да проучват получените данни дружно с сътрудници от Института по слънчево-земна физика към Руската академия на науките.



 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР