Ру̀се е най-големият български град по поречието на река Дунав,

...
Ру̀се е най-големият български град по поречието на река Дунав,
Коментари Харесай

В Русе е най-високата телевизионна кула в България

Ру̀се е най-големият български град по поречието на река Дунав, а със своите 142 902 поданици е петият град по величина в страната. Разположен е на североизточната граница на страната с Румъния. Градът е административен център на община Русе и едноименната област, както и стопански, транспортен, културен и учебен център от районно и национално значение.

Русе е един от градовете в България, които притеглят по едно и също време както с превъзходната си архитектура, по този начин и с богатото си историческо минало.

Той постоянно е именуван в България "Малката Виена " поради многочислените сгради-паметници на културата, в чиято архитектура са застъпени стиловете необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион. Сред знаци на града са Доходното здание и Паметникът на свободата. Жителите и гостите на Русе имат опцията да се насладят на архитектура, неповторима за България. Аристократичният и сантиментален дух на града притегля от ден на ден туристи.

Девизът на Русе е "Град на свободния дух ".

Русе е родното място на Нобеловия лауреат за литература през 1981 година Елиас Канети.

Южно от града е ситуиран хълмът Саръбаир с връх Левента, висок 159 метра. Върху него се намира най-високата телевизионна кула в България - 204 м с антената. Построена е на 150 м надморска височина. До 2001 година е най-високата телевизионна кула и на Балканския полуостров. Автори на плана са арх. Стилиян Титков, арх. Евлоги Цветков, инж. Иван Янтахтов и инж. В. Василев. Строежът и продължава от 1975 до 1987 година, когато влиза в постоянна употреба. На височина 107 м се намира сладкарницата, а бетонното тяло приключва на 120 метра. Оттам стартира антената, с която общата й височина доближава 206 метра. През 90-те години е инсталирана спомагателна антена и височината доближава 210 метра. През март 2007 година е направена нова реорганизация, с която височината й доближава 204 метра. На 9 октомври 2012 година - аналоговата антена е сменена с цифрова антена за рекордните 16 минути.

На нейния декор Телевизионна кула "София " наподобява като джудже със своите 106 метра.

Левента е рид с височина 159 метра. Освен най-високата телевизионна кула, там е ситуиран единственият непокътнат форт "Левент табия ". Той е каменно барикада (крепостен форт) на османската русенска цитадела от XIX век. Проектът е дело на пруския боен инженер и офицер Хелмут декор Молтке. Укреплението побира 3000 души гарнизон, приспособен е и за независима защита.

Хелмут Йоханес Лудвиг декор Молтке (на немски: Helmuth Johannes Ludwig von Moltke; 1848-1916 г.) е шеф на Генералния щаб от 1909 година. Той е един от командващите немските войски през Първата международна война, само че, откакто губи първата си борба при Марна (през 1014 г.), е отхвърлен от длъжността си.

След Руско-турската освободителната война е трансфорат в склад за оръжие и муниции на Дунавскта флотилия. Оттук оръдията са могли да обстрелват румънския бряг. По време на Втората международна война тук е настанена зенитна батарея.

Според клаузите на Берлинския кротичък контракт от 1878 година всички замъци в Княжество България са разрушени. От Русчушката цитадела е оставена единствено портата Кюнт Капу и нейната обкована с желязо врата и Левент табия. На 22 февруари 1887 година тук са екзекутирани наказаните на гибел участници в Офицерския протест - опит за воевен прелом в България през 1887 година. Организиран е от офицери русофили, емигрирали след неуспеха на проруския прелом от август 1886 година. В заговора от 1887 година се включват групи офицери от гарнизоните в Силистра и Русе които си слагат за задача да приготви въоръжено въстание в България против Регентството и държавното управление на доктор Васил Радославов. Но протестът не получава огромна поддръжка и е сподавен за няколко дни.

Сега фортът е трансфорат във винарска маза и първокласен и атрактивен ресторант "Левента " - благосъстоятелност на компания "Хеви клуб ", част от групата "Приста ойл ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР