Russian State Media Русия съобщи за смъртта на легендарния разузнавач Джордж

...
Russian State Media
Русия съобщи за смъртта на легендарния разузнавач Джордж
Коментари Харесай

Почина най-големият предател в историята

 Russian State Media Русия заяви за гибелта на именития шпионин Джордж Блейк, минал на руска страна от английската загадка работа СИС (Сикрет интелиджънс сървис). Той е умрял на 98-годишна възраст, съобщи ТАСС, цитирайки Сергей Иванов - шефа на пресбюрото на съветската Служба за външно разузнаване (СВР).

Блейк е един от серията английски разузнавачи, минали на страната на Съюз на съветските социалистически републики в годините след Втората международна война. СВР особено показва, че това е станало по тяхно лично разбиране. " Блейк откровено обичаше нашата страна и се възхищаваше от подвига на народа във Великата отечествена война ", уточни Иванов.

Над 10 години Блейк е бил двоен сътрудник, предавайки на Съюз на съветските социалистически републики секретни данни, с помощта на които са били разкрити стотици английски сътрудници в страните от социалистическия блок - самият той приказва в записките си за съвсем 400 души. Изпращал е разследващи обзори от военното министерство на Англия и данни за степента на информираност на британците и американците по отношение на военните секрети на Съветския съюз.

Заради измяната си Блейк през 1961 година е наказан в родината си на 42 година затвор за шпионаж. През 1966 година благодарение на участници в английското пацифистко придвижване съумява да избяга от лондонския затвор " Уърмуд Скрабс " и да се трансферира в Германска демократична република, а оттова - в Москва. В Русия получава съветското име Георгий Иванович Бехтер и чин полковник от руското външно разузнаване. Работи в авторитетния Институт за международна стопанска система и интернационалните връзки. Изучава проблемите на Близкия и Средния изток. Дълги години е създател и англоезичен редактор на ежегодника " Разоръжаване и сигурност ", взе участие в рускоезичното издание на ежегодника на Стокхолмския институт за проучване на проблемите на мира. Участва в подготовката на фрагменти на СВР на Русия.

От СВР показват, че Блейк е бил високо скъп и почитан в новата си татковина и е награден с редица най-високи руски ордени и други оценки. Самият той споделя за себе си, че е " задгранична марка, приспособила се към руските пътища ".

Блейк е създател на две мемоарни книги - " " Друг избор няма " и " Прозрачни стени ". През 2011 година се състоя премиерата на художествено-документалния филм " Изборът на сътрудника Блейк ", в снимането на който взе участие и самият той.

За него са написани доста книги и на Запад, в които той е окачествяван като " супершпионин " и " най-големия изменник в историята ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР