Руснаците гласуват в злокобна тишина… В последния ден на президентските

...
Руснаците гласуват в злокобна тишина… В последния ден на президентските
Коментари Харесай

Руснаците гласуват в злокобна тишина…: Последователи на Навални „тихо крещят“, а страх от репересии витае във въздуха…

Руснаците гласоподават в злокобна тишина… В последния ден на президентските избори, които имат единствено един вероятен резултат, руснаците стачкуват против властническото ръководство на Владимир Путин. Вият се дълги опашки, с цел да гласоподават против него в неделя по обяд – в отговор на апела на починалия опозиционен водач Алексей Навални, който настояваше за акция по обяд, преди да почине ненадейно в пандиза предишния месец.

Протестът „ По обяд против Путин “, при който гласоподаватели образуваха опашки пред изборните секции в огромни градове като Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, Челябинск, Томск и Новосибирск, е забележителна – въпреки и безплодна – демонстрация на взаимност и противоречие.

Тя цели да се опълчи на главното обръщение на Кремъл – че Путин е законен президент, ползващ се с голяма поддръжка.

Много изборни секции в Москва бяха мъртво тихи в неделя сутринта, само че тъкмо в 12 ч. се появиха дълги опашки.

Властите изпращаха всеобщи текстови известия, предупреждаващи хората да не вземат участие в „ екстремистки “ акции.

Това се случва в изискванията на жестоки репресии против инакомислието след нахлуването в Украйна през 2022 година, довели до стотици арести.

Навални, който от дълго време води кръстоносен поход за свободни и почтени избори в Русия и беше блокиран да се кандидатира за президент през 2018 година, прикани руснаците да гласоподават против Путин в неделя по обяд. Това се оказа последният политически акт на Навални преди гибелта му. Вдовицата му Юлия Навална упрекна Путин, че е поръчал убийството му. А доста западни водачи обявиха, че считат Путин за виновен. Кремъл отхвърля тези обвинявания.

Много гласоподаватели също по този начин разгласиха фотоси на унищожените си бюлетини с протестни лозунги като „ Навални е моят президент “, „ Не на войната, не на Путин “ и „ Путин е палач “.

Независими съветски медии, като телевизия „ Дождь “, която беше закрита от съветските управляващи и в този момент работи от Амстердам, дефинираха гласуването като „ по този начин наречените избори “.

Откакто пое властта на 31 декември 1999 година, Путин непрекъснато унищожава младата съветска народна власт, лимитира правата и смазва инакомислието. Основните му политически противници са вкарани в пандиза, убити или принудени да изоставен страната. А протестиращите рискуват да получат дълги присъди за рецензии против войната или Путин.

Путин нееднократно е намирал способи да преодолее рестриктивните мерки за периода на мандата, с цел да остане на власт.

Като се стартира от 2008 година, когато той си замени длъжностите с министър-председателя Дмитрий Медведев, оставайки висшата политическа власт в страната. Четири години по-късно двамата още веднъж се размениха. През 2020 година Путин издейства конституционни промени, които му разрешиха да остане на власт до 2036 година Мандатът, който той ще претендира да завоюва този уикенд, продължава до 2030 година
За разлика от Украйна, където по време на ръководството на Путин бяха определени петима президенти, изборите в Русия не оферират либерален избор. Кремъл блокира същинските опозиционни претенденти, управлява медийното отразяване и, съгласно критиците, фалшифицира резултатите. Двама антивоенни претенденти, Борис Надеждин и Екатерина Дунцова, не бяха позволени до присъединяване в изборите тази година.

Преди малко Русия разгласи, че на президентските избори има висока изборна интензивност.

Повече от половината жители, имащи право на глас, към този момент са дали своят вот, споделя изборната комисия. Това е още едно от изказванията, чиято меродавност на практика е невероятно да бъде тествана. Изборите завършват публично довечера.

Победата на Путин е предизвестена. Тя де факто съставлява проява на надзор. Режимът би трябвало да покаже както на външния свят, по този начин и на личните си жители, че има потенциала и качествата да наложи волята си в цялата страна.

И във втория ден на изборите имаше прояви на митинг и неодобрение.

Граждани бяха задържани за нови опити да залеят с багра бюлетините в урните, както и за пожари, провокирани в изборните секции. Но тези случаи да единични, броят им не е огромен и изборите като цяло вървят по проект. Повечето участници, застанали пред микрофоните след гласуването, заявиха поддръжка за Путин. Макар при някои несъгласието да беше явно.

А през днешния ден стана ясно, че мъж е хвърлил две самоделни бомби в двора на посолството на Русия в молдовската столица Кишинев.

Това е станало, до момента в който там тече гласуването на съветските жители, живеещи в страната. Мъжът е бил арестуван от полицията.

В интернационален проект, доста рецензии провокира решението да бъдат карани жителите на окупираните от Русия украински територии да гласоподават в президентските избори на Русия.

 

„ Намеренията на Русия да организира президентски избори в регионите на Украйна под неин надзор са неприемливи. Според интернационалното право, окупационните сили – в тази ситуация Русия – би трябвало да ползват законите на Украйна в окупираните територии “, съобщи Розмари ди Карло, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации.

В израз на поддръжка за Украйна и митинга ѝ против съветски избори на нейна територия, посланиците на 56 страни застанаха зад пратеника на Киев в Организация на обединените нации и стачкуваха против противозаконната процедура. България също беше част от 56-те. Но по образеца с така наречен референдуми в окупираните територии, Русия упорства за провеждането им. Изборите ще приключат в 20 часа довечера, като се чака оповестяването на резултати малко по-късно.

 

Източник – The Washington Post/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР