Руснаците едва ли ще прекъснат отношенията, защото така няма как

...
Руснаците едва ли ще прекъснат отношенията, защото така няма как
Коментари Харесай

Конфликтът с Москва носи рискове за АЕЦ “Козлодуй”, “Лукойл Нефтохим” и метрото

Руснаците надали ще пресечен връзките, тъй като по този начин няма по какъв начин да въздействат на ситуацията у нас
Докъде ще стигне смразяването сред България и Русия след затваряне на посолствата и вероятно спиране на дипломатически връзки, беше една от тематиките, които в петък депутати обсъждаха импровизирано в коридорите между тях.

Кои биха били най-уязвимите точки у нас от ултиматума на съветската посланичка Елеонора Митрофанова да оттеглим българското решение за изпъждане на 70-те съветски дипломати?

Разбира се, най-важно е какъв и какъв брой сериозен ще бъде отговорът на Москва, за който написа посланичката.

В дипломатически порядък той може да варира от нейното евакуиране, през закриване на посолството у нас, до преустановяване на дипломатическите връзки с България.

Дали обаче е допустимо да се прекратят дипломатическите връзки през 2022 година?

Русия надали би подхванала толкоз обезверена последна стъпка,

тъй като сама би се лишила по един безапелационен метод от всички благоприятни условия да следи и да въздейства на обстановката в България и района, както прави посредством дипломатическото си посланичество. Без значение на какво равнище е то.

В политически проект това по-скоро би било положително за България и противопоказно за Русия. В стопански аспект обаче вероятността е обърната - България би изпитала компликации от разкъсване на дипломатическите връзки.

Русия е един от главните външноикономически сътрудници на България. През 2020 година 4% от външнотърговския стокообмен на България е бил с нея. За деветте месеца на предходната година вносът от Русия е бил за близо 3 милиарда лв., а износът – за 466 млн. лева

По данни на министерство на стопанската система внасяме най-вече енергийни първични материали, които имат дял от 67,2%, а също алуминий, мед и медни сплави, въглища и брикети.

Най-голям дял в износа ни към Русия са медикаментите – 26,5%. По данни на Българска народна банка към декември 2020 година размерът на вложения в България от Русия е 2,383 милиарда евро, което съставлява към 5% от всички. Русия заема 9-о място измежду непознатите вложители у нас.

Руските туристи у нас преди глобите поради войната в Украйна бяха към 500 000 на година.

Миналата година комерсиалният представител на Русия в България Константин Артюшин сподели, че към 5 милиарда $ са вложени от руснаци в 74 хиляди парцела у нас.

Кои обаче се обектите в България, които биха усетили първи смразяването съгласно прогнозите на депутати?

И вероятността българите да не получават визи за Русия може да се окаже най-малкият проблем.

При вледеняване на връзките с Русия съществени проблеми могат да се появят в АЕЦ “Козлодуй ”, нефтената рафинерия в Бургас и софийското метро, уверени са депутати от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, “Има подобен народ ”.

Причината - аварийните елементи за атомната централа идват от Русия, същото важи за метрото, а

рискът при “Лукойл Нефтохим ” е от прекъсване на доставките на гориво

“24 часа ” потърси реакции по тематиката.

От рафинерията в Бургас отхвърлиха коментар дали възможното разкъсване на дипломатически връзки ще се отрази на доставките на съветски петрол. Според източници от “Лукойл Нефтохим ” вносът не би трябвало да спре, защото няма директна връзка. “Лукойл Нефтохим ” работи най-вече съветски петрол сорт  “Уралс ”. За първото  тримесечие на 2022 година той е 63% от общата преправка на рафинерията, само че в този момент е 100%.

Не мога да предвиждам по какъв начин ще е в бъдеще, само че сега няма проблем с доставките на аварийни елементи за влаковете на софийското метро. Последната доставка е от януари и към този момент нямаме нужда от друга, изясни шефът на “Метрополитен ” ЕАД проф. Стоян Братоев.

Най-старите влакчета в метрото са съветски,

по новите линии се движат влакове, създадени от “Сименс ”.

Засега не се следи закъснение и на осъществяването на контракта за главен ремонт на най-старите влакчета в съветски цех. През предходната година са били ремонтирани три влака, при започване на тази след главен ремонт в София са се върнали още три. За 2023 година е очакван ремонт на още 4 влака.

От АЕЦ “Козлодуй ” чакат проблеми с доставките на аварийни елементи

и даже не толкоз с тях, колкото с наличието на съветски експерти на площадката на централата, откакто ще се закриват консулски служби. Ако не друго - то най-малко идването им би се затруднило.

Атомната централа има контракти за доставки на аварийни елементи, само че защото деликатно следи обстановката, от много време върви по пътя за различни поръчки - към чешката “Шкода ”, към френската “Фраматом ”, към други европейски компании.

С нуклеарното гориво към този момент няма проблем, споделят специалисти. През месец май е направена следващата доставка, през октомври се чака нова. Вероятно ще се реализира и транспорт на отработено нуклеарно гориво, като за задачата се чака позволение на европейската организация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР