Процедурата се извършва от повече от 70 години, за да

...
Процедурата се извършва от повече от 70 години, за да
Коментари Харесай

Индийският премиер показа отпечатък от неизтриваемо мастило, за да докаже, че е гласувал

Процедурата се прави от повече от 70 години, с цел да се предотврати подправяне или повтаряне на вота
Единадесет щата в Индия, измежду които и родният щат на премиера Нарендра Моди, стартират да гласоподават през днешния ден в третата фаза на общите избори, предадоха международните организации. В Индия изборите започнаха на 19 април, като протичат в седем етапи, в които близо 1 милиард гласоподаватели имат право на глас.

Моди се бори за трети премиерски мандат. Неговата партия Индийска национална партия се изправя на тези избори против съюз от над две дузини опозиционни сили.

Моди гласоподава на парламентарните избори в родния си щат Гуджарат, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Гласувах на изборите за Лок Сабха (Народната палата) през 2024 година! Призовавам всички да създадат същото и да укрепят нашата народна власт ", написа Моди в " Екс ".

Индийският министър председател гласоподава в изборна секция в град Ахмедабад в Гуджарат, в Западна Индия. След това той излезе на открито и поздрави хората, събрали се да отбележат идването на министър-председателя. Моди се разноски измежду тях, като подвигна показалеца на лявата си ръка с отпечатък от неизтриваемо мастило, потвърждавайки, че е упражнил правото си на глас. На всеки индийски жител в изборната секция пръстът се маркира с така наречен мастило на гласоподавателя, преди той да влезе в кабината за гласоподаване.

Тази процедура се прави на изборите в страната от повече от 70 години, с цел да се предотврати подправяне или повтаряне на вота. Мастилото, чиято формула не се е променяла от 1951 година насам, не се измива от пръста в продължение на две седмици.

Днес се гласоподава за 93 депутатски места в 11 щата и територии. Право на глас имат 172 милиона гласоподаватели, измежду които и Моди, който се чака да гласоподава в Гандинагар в Гуджарат, където министърът на вътрешните работи Амит Шах е претендент.

На изборите преди пет години партията на Моди завоюва 70 от 93-те места, за които се гласоподава през днешния ден, само че този път се обрисува оспорвана борба с опозиционната партия Индийски народен конгрес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР