Рекордните над 1200 бегачи се очаква да участват на 12

...
Рекордните над 1200 бегачи се очаква да участват на 12
Коментари Харесай

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна: Вижте докога може да се запишете за участие

Рекордните над 1200 бегачи се чака да вземат участие на 12 май в Маратон Варна. Събитието се провежда със съдействието на Община Варна. Онлайн поръчките за присъединяване към този момент са затворени, само че всички искащи към момента могат да се запишат за присъединяване посредством късната регистрация до събота . Повишеният интерес към деветото следващо издание на конкуренцията наложи уредниците да приготвят спомагателни стартови номера.

Участниците могат да избират сред три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон на 21 км и по-кратката – на 10,5 км, което дава опция да се включат повече фенове на бягането. За най-малките и за начинаещите е очакван градски крос с отдалеченост от 2 км. Регистрация за него може да се направи.

Стартът и тази година е тъкмо в 09:30 часа от площад „ Независимост “ . Първи потеглят участниците в класическия маратон и в полумаратона. В 09:40 ч. ще започват бегачите на 10,5 км, а в 09:50 ч. ще бъде даден стартът на най-кратката конкуренция на 2 км.

За втора поредна година Маратон Варна посреща участниците с актуализирано трасе. След старта бегачите се насочат по централната пешеходна зона и навлизат от основния вход в Морската градина, а по-късно се включват за малко по пътя Варна – КК „ Златни пясъци “. Анимирана карта на трасето може да се наблюдава. Подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат построени по стандартите на Световната атлетическа асоциация на всеки 5 км и на старт-финала.

Контролно време на маратона е 5 часа . Рекордите от предходни години са владеене на кенийски спортисти: при мъжете Осеа Тюей с 2.16:35 ч. от 2019 година, а при дамите – Джабет Наом, която бяга преди три години за 2.33:08 ч. Последните първенци от предходната година са Лабан Черийот при мъжете с 2.20:49 ч. и Маринела Нинева, която с 2.46:08 ч. отбрани купата си от 2022 година

Награждаванията в неделя се чакат от 11:30 до 12:00 ч. за 10.5 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени към 13:00 ч. Парични награди са планувани за първите шестима при мъжете и дамите на 42.195 км и за първите трима в другите две дистанции – на полумаратон и на 10.5 км. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания измежду „ ветераните “ над 45 година

Тази година в Маратон Варна се включват елитни спортисти от Кения и Мароко . При мъжете на класическата отдалеченост взе участие Шадрак Кимайо с персонален резултат 2.12:52 ч. от конкуренцията в Найроби. До него ще застане сънародникът му Кенеди Кипкемой Роно, който идва като първенец на 10 000 м от надпреварата в Момбаса (Кения), а преди седмица бяга полумаратон в Пардубице (Чехия) за 1.03:30 ч. Очаква се удостоверение и от двама класни маратонци от Мароко.

При дамите във Варна идва 27-годишната Шейла Чебет, победителка от Сплит преди два месеца с 2.40:43 ч. Тя към този момент има и призово място в България с бронза си от тази година в Стара Загора. Конкуренция ще й бъде Рут Нанди, която преди месец сграбчи златото на полумаратона в Загреб (Хърватия) с 1.16:56 ч.

Авторитетно присъединяване ще има в полумаратона на 21 км . Във Варна ще бяга международният първенец от 2017 година на крос в смесената кенийска щафета Бернар Корос, който е с персонален връх 1.04:15 ч. от Дювил (Франция) преди две години. Тази година измежду записалите се още веднъж има редица бегачи от Германия, Румъния, Украйна, Англия, Унгария, Турция.

В конкуренцията са поканени лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. В организацията се включват доста спортни клубове и туристически сдружения на територията на община Варна. За сигурността на бегачите по трасето ще се разчита на поддръжката на СТД „ Академик Варна “, Търговско дружество „ Родни Балкани “, IRun, както и на стотиците доброволци на „ Доброволци с Устрем “. За поредна година доброволците от БМЧК-Варна ще вземат участие с пунктове по маршрута за оказване на първа долекарска помощ. Желаещите да вземат участие като доброволци към момента могат да се включат посредством специфичната регистрация в уеб страницата на Маратон Варна.

Емблематичното за града събитие е придружено от състезателен празник с демонстрации и томболи с награди в зоната на старт-финала. От 09:00 ч. на площад „ Независимост “ искащите могат да се включат в демонстративни тренировки по художествена гимнастика, карате, йога за деца, табата, баскетбол, футбол, брейк, балет и други благодарение на треньори от варненските клубове и школи. На място ще се тегли и лотария с награди.

Подробности, последни вести, детайлно трасе и метод за присъединяване в Маратон Варна можете да видите.

Шабан Мустафа: На Европейското по планинско тичане в Мадейра ще се целя в Топ 3

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР