Руснаци, живеещи у нас, сигнализират, че много от кандидатствалите за

...
Руснаци, живеещи у нас, сигнализират, че много от кандидатствалите за
Коментари Харесай

Руснаци, живеещи у нас: Масово ни отказват българско гражданство

Руснаци, живеещи у нас, алармират, че доста от кандидатствалите за българско поданство, получават отвод. Основният претекст бил, че не са потвърдили изцяло българския си генезис.

Още до момента в който живеели в Русия, Владимир Барзиков и фамилията му имали проекти да се реалокират у нас. Той споделя, че почнал да вади документи за произхода си, откакто схванал, че дядо му е българин. От Държавната организация за българите в чужбина удостоверили, че Владимир има български корени. Началото на войната в Украйна през февруари 2022 година форсирало идването на фамилията му в България. Те се откриват в страната от 20 март същата година.

Сега Владимир живее в Банско и работи като ски преподавател. През цялото време той умерено чакал българското поданство, уверен, че проблем няма да има. Вече имал приет български генезис и по тази причина вярвал, че издаването на документа ще е условност.

Преди няколко седмици обаче Владимир получава отвод, без да му бъде обяснено за какво и без спомагателни инспекции. Сега той е в неразбиране.

„ Всички документи са действителни, няма имитации. Просто желая да доведа нещата до край “, споделя Владимир. И добавя, че познава доста други руснаци със същия проблем.

В отхвърли, който руснакът с български корени получил, написа, че има спорни данни за произхода му. Владимир възнамерява да се обърне към съда.

В ефира на предаването „ Твоят ден “ по NOVA NEWS юрист Петър Славов разяснява, че не е осведомен с документите на Барзиков, само че това, което му е направило усещане е, че Владимир приказва на съветски в изявлението. Юристът уточни, че едно от условията за българско поданство е лицето да владее български език.

Славов добави, че измененията в Конституцията също са значими в въпросите за приемане на българско поданство. „ Излиза, че чужденец с българско поданство може да стане народен представител или министър, а това е парадокс “, добави той.

Гостът разяснява смяната в Конституцията, в която е написано, че „ за депутат може да бъде определен български жител, който няма друго поданство “, а по-долу е допълнено, че народен представител може да стане и човек с двойно поданство “.

„ Ако са желали да заличат първото изречение, само че са позволили техническа неточност и не са записали в Закона за изменение и допълнение, че то отпада или се променя, поражда още един въпрос: не излиза ли, че тези които нямат друго поданство не могат да бъдат избирани “, сподели Славов. Той съобщи, че чака този текст да бъде разгласен от Конституционен съд за противоконституционен.

Юристът разяснява и политическия избор на прокурорите. „ Шестима от 10-имата ще бъдат избирани от Народното събрание, без каквито и да било критерии. Прави се един партиен пазарлък и влизат шестима души от политическата квота в самостоятелната правосъдна власт, в самостоятелния прокурорски съвет. Това е образец за антиреформа “, уточни Славов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР