Руското военно присъствие в окупираната Запорожка АЕЦ и боевете в

...
Руското военно присъствие в окупираната Запорожка АЕЦ и боевете в
Коментари Харесай

МААЕ: Руското военно присъствие в Запорожката АЕЦ е риск за сигурността

Руското военно наличие в окупираната Запорожка АЕЦ и боевете наоколо до обекта съставляват риск за сигурността, съобщи ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси, представен от ДПА и Франс прес.

Гроси се базира на изводите на неотдавнашния си отчет за Украйна, в който приказва за " продължаващо доста военно наличие " на нуклеарния обект и за няколко военни камиона в една от залите с турбините. В отчета си той още веднъж загатва и за мините сред външния и вътрешния периметър на централата, които се следят.

От друга страна, до момента в атомната електроцентрала не е намерено тежко военно съоръжение, добави Гроси на конференция през днешния ден.

От година насам екип от наблюдаващи на МААЕ е непрекъснато в намиращата се наоколо до фронта централа, само че към този момент съветските сили не са им дали безконтролен достъп до всички зони на обекта.

Русия разгласи завладяването на централата при започване на март 2022 година Според Гроси повредите по постройките и електропроводите в хода на войната подхранват опасенията за нуклеарна повреда в най-голямата АЕЦ в Европа.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР