Руското външно министерство обяви в сряда, че прекратява трансграничното споразумение

...
Руското външно министерство обяви в сряда, че прекратява трансграничното споразумение
Коментари Харесай

Русия прекрати трансграничното споразумение с Финландия

Руското външно министерство разгласи в сряда, че приключва трансграничното съглашение сред Москва и Хелзинки. Рязката стъпка последва финландските обвинявания, че Русия подклажда мигрантска рецесия на общата им граница, написа " Политико ".

В изказването на външното министерство на Москва се споделя, че е " прекъснато " съглашението от 2012 година сред Русия и Финландия за " поощряване на трансграничното съдействие ", без да се дават детайлности.

Споразумението има за цел да " способства за разширението на другарските връзки сред народите на тези две страни и да развие дълготрайно трансгранично съдействие сред тях ".

През октомври обаче съветското външно министерство привика финландския дипломат Анти Хелантера, с цел да осведоми Хелзинки, че Москва се отдръпва от договорката заради " конфронтационните дейности на Финландия против Русия и дискриминирането против руснаците въз основа на народен генезис при издаването на входни визи. "

Напрежението сред двете прилежащи страни се изостри, откогато Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна през февруари 2022 година, което подтикна Финландия и Швеция да аплайват за участие в НАТО.

Финландия стана член предишния април, до момента в който Швеция чака утвърждението на Унгария, преди да може публично да се причисли към Алианса.

През декември Хелзинки упрекна Москва, че провокира миграционна рецесия, като насочва търсещите леговище до границата и им разрешава да влязат на нейна територия без годни документи за пътешестване, обвиняване, което Русия отхвърли, заявявайки, че решението е " недвусмислено провокативно и е явно в сходство с опитите с цел да влошим още повече нашите връзки ".

Същия месец президентът Владимир Путин сподели на съветската държавна телевизия, че " ще има проблеми с Финландия " и упрекна НАТО, че " въвлича " Хелзинки в алианса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР