Руското разследване в Конгреса може и да се оказа обречено

...
Руското разследване в Конгреса може и да се оказа обречено
Коментари Харесай

Как бивш британски агент обяви, че Москва обработва Тръмп и задейства "руското разследване"

Руското следствие " в Конгреса може и да се оказа обречено от обстоятелството, че част от информацията, на която то се основава, е добита с парите на демократите. Според описа на " Гардиън " за това по какъв начин съставилият я някогашен шпионин Кристофър Стийл е стигнал до нея обаче опитът му, дългата история на контактите му с Русия и потвърждението на част от информацията от английските служби дават тежест на изказванията му, че съветското разузнаване е обработвало президента Доналд Тръмп години преди той да влезе в Белия дом.

В началото на 90-те години - като 27-годишен посланик, оженил се неотдавна за брачната половинка си Лора и изпратен на първата си задача зад граница - Стийл е деликатно следен от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), както и всички непознати представители, изключително в случай че са английски или американски. Великолепната постройка на английското посолство, с панорама към разположения на отсрещния бряг на река Москва Кремъл, и бюрото му в библиотеката на задачата, заобиколено от книги са положително прикритие за " същинския " му шеф - службата за външно разузнаване МИ6. Години по-късно той се оказва претрупан с нелеката задача да изрови най-добре защитаваните секрети на Кремъл, свързани с Доналд Тръмп. Досието, което ще събере, ще раздруса американската разследваща общественост.

Не е известно кой вербува Стийл, откакто той приключва университета в Кеймбридж, въпреки някои за някои работещи там от години да се приказва, че се занимават с идентифициране на обещаващи претенденти. Само след три години в МИ6 той е изпратен в Съветския съюз през април 1990 година - малко след рухването на Берлинската стена., време, в което източният блок се разпада. Той се трансформира в един от най-пътуващите западни дипломати - да вземем за пример основния стопански и теоретичен център Куйбишев (днес Самара), подземния бункер на Сталин и Казан. Някои от тези места десетилетия наред не са били налични за чужденци.

През 1991 година Стийл има опцията онлайн да види пуча против Михаил Горбачов и решителността, с която Борис Елцин, по-късно президент на Русия, му се опълчва. Във време, в което политици и специалисти на запад заключават, че Студената война е извоювана от демократичната народна власт, пред сътрудника се разиграва сложният живот в разпадащия се Съветски съюз и след това Русия. Три дни след пуча той още веднъж е под наблюдаване от същия вид офицери, работили в най-силните години на Съветския съюз и след това траяли активност и в демократична Русия.

Британският шпионин си потегля от Москва през април 1993 година, само че и от Лондон продължава да следи и учи деликатно новата страна, приемник на Съюз на съветските социалистически републики. В новата постройка на МИ6, издигната на брега на Темза, той се озовава в дребната група експерти по Кремъл. По-късно ще получи нова задача в Париж, където ще се роди и едно от децата му. Всичко се обръща, когато през 1999 година някогашен чиновник на МИ6 разгласява имената на над 100 сътрудници в Интернет. Някои от тях са подправени, само че има и същински - като това на Кристофър Стийл. Сред последствията за него е и тази, че не може да се завърне в Русия.

Това е времето, в което в миналото почналият рабога в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Владимир Путин си проправя път в московската политика, с цел да стане президент при започване на новото хилядолетие и за две години да консолидира властта. Стийл знае по-добре от доста други какъв брой мъчно е да се получи информация за президентската администрация в Москва. Продължава да работи по Русия от отдалеченост. Забелязва и че

броят на враждебните съветски сътрудници във Англия

нараства и надминава равнищата от Студената война, засича и нова акция за подривна активност и опити за въздействие, написа " Гардиън ". МИ6 му разпорежда следствието на случая, при който двама сътрудници на наследника на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Федералната работа за сигурност (ФСБ), отравят чая на някогашния си сътрудник и отстъпник Александър Литвиненко. Получава задачата, защото за разлика от други сътрудници, познавали жертвата, за него тя е просто случай. Бързо заключава, че отговорността е на съветската страна.

Напуска службата след 22 години кариера в нея, с цел да основе компания за корпоративно разузнаване. Оттук потегля и " връзката " му с Тръмп, за която оказва помощ появяването в същия бранш се появява някогашния публицист Глен Симпсън през 2009 година - точно годината, когато Стийл се отдръпва от МИ6. Компаниите на двамата - Orbis и Fusion, едната в Лондон, другата във Вашингтон - развиват професионално партньорство и стартират да работят по случаи на олигарси, които водят каузи против други олигарси. Проследяват пари и имущество, ловко скрити в офшорни компании.

Междувременно Стийл стартира работа за Английската футболна асоциация по време, когато Англия се стреми да завоюва семейството на международното състезание по футбол през 2018 година, а главният противник е Русия. Покрай задачата си да проверява всички кандидати той открива, че корупцията във ФИФА е на световно ниво и взема решение да се свърже с контакт от ФБР, основан в Рим. Това е и началната точка на

огромното следствие, довело до ареста на 7 представители на ФИФА

поради корупционен скандал за 150 милиона $ до 2015 година Репутацията му в американската разследваща общественост внезапно стартира да го счита за меродавен и добре осведомен с съветския шпионаж и тактики. Докладите му за Русия и Украйна сред 2014 и 2016 година (над 100 на брой) се пишат за частни клиенти, само че се споделят в Държавния департамент на Съединени американски щати. Много от източниците му са същите хора, които по-късно ще дават информация за Тръмп.

По въпросите на Русия Стийл " е по-добър от Централно разузнавателно управление на САЩ или който и да било ", споделя някогашен чиновник на Държавния департамент от администрацията на Обама, представен от " Гардиън ". Тази оценка прочее се оспорва от други специалисти, съгласно които информацията, която дава, е със противоречиво качество и повече наподобява на бързо надраскани мемоари или набор от първоначални известия от разследващи източници.

Връзката с Тръмп се появява, когато стартира блестящият напредък на кандидат-президента в акцията. Първоначално уеб страница, финансиран от един от богатите републиканци, критикуващи Тръмп, поръчва на Fusion - компанията на някогашния публицист Симпсън - да проверява милиардера. Впоследствие, когато Тръмп се обрисува като републиканската номинация през май 2016 година, информация за него към този момент не е от изгода на републиканците, само че пък е забавна на демократите. Щабът на партията, чийто претендент е Хилъри Клинтън, разпорежда това на Симпсън, който няколко месеца по-рано през 2016 година се свързва със Стийл като специалист по Русия. Бившият шпионин стартира да следи Пол Манафорт - началник на акцията на Тръмп, работейки за анонимния клиент на " Фюжън ", без да знае, че това е Демократическата партия. Изучавайки вероятните връзки на претендента с Русия, той би трябвало да работи с медиатори, без да стъпва на съветска територия. Усилията му обаче си заслужават.

" Стийл се натъква на интрига в напреднала фаза, надминала всичко, което е разкрил с Литвиненко и ФИФА. Това е най-дръзкият скрит план, на който е попадал, обвързван с Кремъл и Тръмп. Връзките им, споделят източниците на Стийл, са от доста време, " написа " Гардиън ".

Руското разузнаване

скрито обработва Тръмп понен от пет години

и триумфът на интервенцията надвишава и най-смелите упования на Москва, отбелязва изданието. Тръмп освен прекатурва политическия спор в Съединени американски щати, сеейки безпорядък и печелейки номинацията: става известно допустимо той да стане президент, а това дава на Путин доста завладяващи благоприятни условия.

" Целта, призната от Путин, е да се насърчат раздялите и разломите в западния съюз, " написа Стийл в първата си записка до " Фюжън " през юни 2016 година Той написа, че въпреки Тръмп да е отхвърлил няколко покупко-продажби с недвижими парцели в Москва, и той, и вътрешният му кръг непрекъснато одобряват разследващи данни от Кремъл, в това число такива за демократите и за политическите му протимници. " Според някогашен почитан разследващ офицер в Русия ФСБ е компрометирала Тръмп посредством дейностите му в Москва в задоволителна степен, с цел да може да го шантажира. Според няколко добре осведомени източници държанието му в Москва е включвало извратени полови действия, скалъпени/наблюдавани от ФСБ. " Стийл прибавя, че съветските служби са основали и досие за Клинтън, само че желанието им какво да вършат с него още не е известно.

Между юни и ноември 2016 година, с изменчив триумф (и все по-трудно, когато Тръмп попада в светлината на прожекторите преди вота) той приготвя 16 такива бележки. В тях той заключава, че взаимоотношението и услугите сред Тръмп и Русия не значат, че Тръмп е съветски сътрудник. Може обаче да се направи изводът, че съветското разузнаване е положило огромни старания да се приближи до Тръмп, до фамилията му, околните другари и сътрудници. Информацията в бележките варира от оспорваното нечестиво държание на Тръмп през 2013 година, по време на притежавания от него консурс " Мис Вселена " в Москва, до съглашателство сред екипа на Тръмп и Русия в хакерската офанзива против демократите. Бившият шпионин по този начин и не претендира, че работата му е 100% точна - прави оценка вярната информация на 70 до 90%. " Занимавам се с тази страна от 30 години. Защо ми е да си изобретявам всичко това? " споделя Стийл на другари.

Основните му заключения се удостоверяват от английската работа за връзките GCHQ, открила работа на съветски сътрудници с лица от екипа на Тръмп от края на 2015 година до лятото на 2016-а. Тогавашният началник на GCHQ, Робърт Ханиган, персонално отпътува за Вашингтон,

с цел да приказва с тогавашния си сътрудник от Централно разузнавателно управление на САЩ

Джон Бренан. По-късно Бренан дава начало и на взаимното следствие сред огромните разследващи организации. На този стадий, през юни 2016 година, Стийл схваща, че има публичен интерес от предаването на информацията на американските проверяващи, както и от способността на разузнаването в Съединени американски щати да удостовери или обори данните. Решава да го направи през контакта си от ФБР в Рим, с който е работил по случая с ФИФА. Няколко месеца по-късно, през септември, той се среща с екип на американското контраразузнаване, само че след диалозите работата на службите в Съединени американски щати върви постепенно - формалната причина е, че няма по какъв начин да се афишира сходна сензитивна информация за кандидат-президент.

Решението на тогавашния шеф на ФБР Джеймс Коми да възобнови следствието за частния имейл сървър на Клинтън дни преди вота, а да не направи нищо по случая на Тръмп, го отхвърля от по-нататъшна работа със службата. Той стартира да популяризира информацията си в стеснен кръг публицисти и политици, до момента в който направеното досие на Тръмп не стига посредством няколко медиатори в ръцете на сенатор Джон Маккейн и оттова - у Джеймс Коми и у тогавашния президент, Барак Обама.

Работата на Стийл може да е противоречива, а някои от изказванията му да се считат за неправилни, само че след обвиняванията против следения от него Манафорт и самопризнанията за скритите контакти с руснаци на съветника в акцията на Тръмп Джордж Пападопулос тя мъчно може да бъде изцяло зачеркната.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (609)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР