Руското правителство одобри бюджетни инвестиции в размер над 70 милиарда

...
Руското правителство одобри бюджетни инвестиции в размер над 70 милиарда
Коментари Харесай

На фона на тежки санкции - Русия строи два нови атомни ледоразбивача, за милиарди долари

Руското държавно управление утвърди бюджетни вложения в размер над 70 милиарда рубли (над 1 милиард $ по сегашния курс) за строителството на два нови атомни ледоразбивача и съответния транспортен съд за техническото им обслужване. Съответното предписание е подписано през днешния ден от съветския министър председател Михаил Мишустин, заяви ТАСС.

" Бюджетните вложения за строителството на два нови ледоразбивача (без обслужващия кораб), които ще работят във водите на Северния морски път, са планувани в размер на 58,9 милиарда рубли ", се споделя в държавното известие. Основната част от вложенията в ледоразбивачите ще вложат съответните компании.

Дължината на всеки от ледоразбивачите ще бъде 173,3 метра, ширината - 34 м, а водоизместимостта - 33,5 хиляди тона. Отбелязва се, че основаването на двата кораба с мощ от 60 MW всеки, се възнамерява да приключи надлежно през 2028 година и 2030 година.

Ледоразбивачите ще могат да пробиват лед с дебелина до 3 метра. Те ще обезпечават ескорта на кораби с въглеводородни първични материали (природен газ и петрол) от находищата на полуостровите Ямал и Гидан и от шелфа на Карско море, до пазарите на страните от Азиатско-Тихоокеанския район.

Отбелязва се, че понастоящем в арктическите води работят три ледоразбивача от плана " 22220 " - основен, първи и втори сериен. В момента тече строителството на трети и четвърти транспортен съд по плана.

Освен това, бюджетните вложения в построяването на многофункционалния транспортен съд за нуклеарно обслужване на ледоразбивачите по плана " 22220 " ще бъдат към 12,4 милиарда рубли. Строителството на този транспортен съд би трябвало да завърши през 2029 година Неговата съществена задача ще бъде да обезпечава презареждането на реакторните установки, които се употребяват в атомните ледоразбивачи по плана " 22220 ".

Работата по обновяването на флота от атомни ледоразбивачи се прави по предписание на съветския президент Владимир Путин, което той даде през май 2022 година след среща, на която беше разисквано развиването на съветската Арктическа зона.

" Росатом " ще създава съоръжение за най-мощния в света атомен ледоразбивач

Дължината на бъдещия атомен транспортен съд е 209,2 м, с оптималната широчина 48 метра
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР