Руското правителство е единственият възможен извършител на покушението срещу разузнавача

...
Руското правителство е единственият възможен извършител на покушението срещу разузнавача
Коментари Харесай

Само Русия може да отрови Скрипал с вещество от групата "Новичок", каза един от създателите ѝ

Руското държавно управление е единственият вероятен причинител на покушението против разузнавача Сергей Скрипал, токсичен с нервнопаралитично вещество. Това сподели за " Ройтерс " един от основателите на употребяваната субстанция от групата " Новичок ", съветският химик Вил Мирзаянов.

Според него отвън всякакво подозрение, че съветският президент Владимир Путин е виновен за офанзивата с веществото, създадено по руско време. По думите му Русия управлява запасите от " Новичок " (вещество от тази група е употребявано съгласно английските управляващи за отравянето на Скрипал и щерка му Юлия) и е извънредно мъчно за недържавна организация да го употребява неусетно.

" Отрицанието на Кремъл от самото начало, като нарушители - това не значи нищо, " сподели Мирзаянов в изявление с дома си в Принстън, където живее от над 20 година, предава организацията. В изявление за в. " Телеграф " от началото на седмицата насам той към този момент сподели, че 2 гр. от сходно вещество стигат, с цел да бъдат убити 500 души.

" Никой не знаеше "

Британският министър председател Тереза Мей към този момент разгласи, че е " доста евентуално " Москва да стои зад офанзивата. Русия отхвърля обвиняванията, само че се изправи пред ултиматум от 24 часа (изтекъл тази нощ), с цел да даде пояснение. За Кремъл изказванията на Лондон са " цирк " и липсват съответни доказателства.

Мирзаянов обаче, прекарал години в проби и възстановяване на " Новичок ", удостоверява, че субстанциите от групата " Новичок " е над 10 пъти по-мощно от нервнопаралитичния VX. Според него по програмата, по която е работил, са създадени десетки тонове " Новичок ", само че Русия по този начин и не е признала това.

" Новичок " беше изобретен, изучаван и употребен в опити и доста нонове бяха създадени единствено в Русия. Никой не знаеше, " продължава Мирзаянов. По думите му Русия е скрила съществуването на тази субстанция във време, когато страните по света към този момент са почнали да подписват Конвенцията за химическите оръжия.

" Терористично оръжие "

Уволнен и хвърлен в пандиза, откакто прави изложение на ново потомство химически оръжия в журналистически материал, той в последна сметка бива освободен под напън от западни представители, написа " Ройтерс ". По-късно той се мести в Съединените щати, където разгласява книга за програмата за тайната съветска стратегия за химически оръжия по време на Студената война, в чиято разработка вземат участие сред 30 и 40 хиляди души. От тях към 1000 работят единствено по " Новичок ".

Той " може да бъде основан, като се смесят другояче безвредни съставки, и това улеснява производството му под прикритие на селкостопански химикали, изяснява Мирзаянов. Резултатът от него обаче е, че за жертвите дишането става безусловно невероятно - " изтезание ", освен това " безусловно нелечимо ", както е могъл да следи при опити с мишки, плъхове и кучета, върху които са правени тествания.

Путин евентуално е употребявал таман химическо оръжие таман от групата " Новичок ", с цел да изплаши съветските дисиденти, счита Мирзаянов. " Бях шокиран. Не съм си представял и в най-големите си кошмари, че това химическо оръжие, създадено с мое присъединяване, може да се употребява като терористично оръжие. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР