Руското посолство в София започна благотворителна кампания за събиране на

...
Руското посолство в София започна благотворителна кампания за събиране на
Коментари Харесай

Руското посолство в София събира дарения за войната

Руското посолство в София стартира благотворителна акция за събиране на средства в помощ за съветските военни, участващи във войната в Украйна, наричана от Кремъл " специфична военна интервенция ".

Това се вижда от пост на съветската задача във Facebook. Военното министерство на Русия е разгласило същия зов в Телеграм канала си, т.е. той е ориентиран към всички, освен към българската аудитория.

" Отчитайки доста запитвания от жители до Министерството на защитата на Руската Федерация по отношение на помощта на военните, участващи в специфичната интервенция по отбрана на Донецката и Луганската Народни Републики, е основана благотворителна фондация " ЗаЩИТа ", гласи посланието. В него се добавя, че " ЗаЩИТа " има за цел " оказване на всестранна помощ и обезпечаване на спомагателни ограничения на обществена поддръжка на военните и фамилиите им за сметка на доброволни дарения от физически и юридически лица ". Открити са сметки в банките  " Промсвязьбанк ", " Сбербанк " и " Банк ВТБ ".
По силата на глобите против Русия първите две банките са изключени изцяло от системата за банкови разплащания SWIFT, до момента в който глобите против ВТБ са частични. Говорителят на Европейската комисия  Петер Стано  коментира , че няма правна опция за изпращане на пари в Русия, тъй като това би било нарушаване на европейските наказания. " Това е отвън обстоятелството, че българските банки най-вероятно ще откажат да обработят сходна транзакция ", разяснява Стано.
Благотворителният фонд " ЗаЩИта " не е основан в този момент, а е регистриран още през 2018 година, разкри журналистът Атанас Чобанов, който пусна и документа за регистрацията във Facebook.

Междувременно адвокат  Стоян Мадин  обяви, че е сезирал прокуратурата по случая да ревизира дали има съучастничество във военни закононарушения под формата на помагачество от български жители или чужденци, намиращи се в България, посредством даване на финансови средства за подкрепяне на съветски военни, които може да са направили военни или други интернационалните закононарушения. Веднъж сезирана, прокуратурата е длъжна да образува най-малко инспекция и да се мотивира има ли задоволително данни за закононарушение. Ако отговорът е позитивен, би трябвало да се образува следствие.

" Тази заран прочетох, че съветското посолство набира пари за финансиране на войната на Путин. Смятам че това е скандално. Затова се свързах с формалния контакт на Мета (Фейсбук) и изпратих обявата, с цел да оценят незабавно дали това не нарушава разпоредбите ", разгласи и министърът на електронното ръководство в оставка  Божидар Божанов .

" Как не сме се сетили до момента, че не различен, ами агресорът има потребност от отбрана? Как не сме се сетили, че мародерите на Путин имат потребност от отбрана, а не ограбените от живота и бъдещето си украинци? Как не сме се сетили, че отбрана се поставя на армията, обстрелваща МОЛ в работно време? Как не ни е хрумнало до момента да съберем пари за личните фамилии на героите, изнасилващи други фамилии, с все децата? Как не сме били задоволително съобразителни, че да финансираме непринудено и най-много - благотворително! - специфичната военна интервенция на Путин? Как не сме се сетили да станем съучастници във военните закононарушения на един деспот? Другарко Митрофанова, позор за дипломацията е всичко това. Срам е и за актуалната цивилизация, от която явно не желаете да бъдете част. Тук, в Европа, не сме крепостни никому и пари за zащита на агресори не събираме ", разяснява във Facebook и депутатът от " Демократична България "   Ивайло Мирчев.

КИБЕРФОЛК
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР