Руското посолство в България излезе с коментар за намеренията да

...
Руското посолство в България излезе с коментар за намеренията да
Коментари Харесай

Руското посолство настоява на буквата и духа на споразуменията за паметниците

Руското посолство в България излезе с коментар за желанията да се демонтира и премести  Паметника на руската войска от центъра на София.

С пост във фейсбук посолството показва, че за " следващ път бихме желали да напомним, че този монумент е обект на обща история на Русия и България ".

Според съветското посолство обстоятелствата сочат " посягане " и не са нищо повече от опит за пренаписване на историята на Втората международна война и омаловажаване на ролята на руските бойци, само че и хиляди български герои, дали живота си в борбата с " кафявата чума ".

В коментара се показва и че е България би трябвало да съблюдава отговорностите си за запазване на военните мапетници съгласно:
Договора за другарски връзки и съдействие сред Руската федерация и Република България от 4 август 1992 година (чл. 14) и Споразумението сред Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България по отношение на Сътрудничество в региона на културата, образованието и науката от 19 април 1993 година (чл. 10).
" Убедени сме, че спазването на буквата и духа на тези съглашения е освен обвързване на страните, само че и честен дълг на една цивилизована страна във връзка с паметта на хилядите починали борци против нацисткото зло. "

В позицията на съветското посолство не се загатва нито дума, че в действителност. Това се случи още в първите дни на март 2022 година, в самото начало на съветската инвазия в Украйна и преди Европейския съюз да разгласи нови наказания по отношение на Кремъл.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР