Руското нахлуване в Украйна показа, че мирът, всъщност е просто

...
Руското нахлуване в Украйна показа, че мирът, всъщност е просто
Коментари Харесай

Кои две държави е най-вероятно да влязат във войни помежду си

Руското навлизане в Украйна сподели, че мирът, в действителност е просто краткотрайно неявяване на война.

Глобалният международен ред, който осигуряваше условен мир от Втората международна война насам, към този момент е под въпрос. 

Напрактика, той значително зависи от изходът на войната в Украйна.

Почти всяка страна има " остарели сметки за споразумяване " със съседите си. Въпрос на време е всеки, който се почувства по-силен да стартира да ги разчиства, преначертавайки границите.

Приемането на мира за даденост и пренебрегването на главните полезности, които крепяха световния международен ред, бе една от аргументите за това, което се случва сега. 

В зависимост от изхода на войната в Украйна по света ще последват нови спорове или пък другият оптимистичния вариант - ще стане ясно, че са изцяло безсмислени и всяка експанзия е обречена на неуспех, просто тъй като не си заслужава цената.

Вероятността от нови войни обаче е съвсем 100 процентова сигурна в доста райони.

Ето някои от вероятните горещи точки за война, които разказва Джим Бърг в уеб страницата за познания Куора още през 2017 година.

Прогнозата му за войната сред Азербайджан и Армения към този момент се сбъдна.

Китай против Тайван

Защо войната е допустима? Китай (Китайска национална република) претендира за своя територия Тайван (Китайска република). Тайван желае да поддържа настоящето си демократично държавно управление и да не бъде заставен да се подчинява на Пекин. Възможно е един ден Китай да нахлуе в Тайван неуместен, което може бързо да ескалира поради огромната възможност Съединени американски щати и Япония да оказват помощ на Тайван военно.



Индия против Пакистан

Защо войната е допустима? Двете страни имат териториални и идеологически разногласия, откогато получиха самостоятелност от британците, като да вземем за пример когато Индия оказа помощ на Бангладеш да стане самостоятелна, до момента в който беше част от Пакистан. И Индия, и Пакистан претендират за Джаму и Кашмир като тяхна територия, само че този спор е оставен забранен. Безпокойството е, че и двете страни са въоръжени с нуклеарни оръжия, тъй че в случай че избухне война за Джаму и Кашмир и една от двете страни бъде притисната в ъгъла, където държавното управление им ще престане да съществува, нуклеарните оръжия няма да бъдат изключени.



Северна Корея против Южна Корея

Защо войната е допустима? И Северна Корея, и Южна Корея претендират взаимно за територия. Въпреки че администрацията на Тръмп се гордееше с обезпечаването на „ мир на Корейския полуостров “, все по-често има инцидентни произшествия, при които напрежението избухва, като да вземем за пример когато Северна Корея тества ракети или времето, когато севернокорейски боец стреля през границата по бягащ към югът. Ако някой от тези произшествия излезе прекомерно отвън надзор, е допустима война сред двете страни.



Армения против Азербайджан*

Защо войната е допустима? Армения и Азербайджан нямат дипломатически връзки и се сблъскват за региона на Нагорни Карабах в Азербайджан: етнически арменска област, която на процедура е самостоятелна страна (Република Арцах). Последният път, когато двете страни имаха боен конфликт за района, беше през 2016 година Ако избухне пълномащабна война, доста евентуално е Русия и Иран да поддържат Армения.

*Войната към този момент е реалност с решителна победа за Азербайджан. 



Саудитска Арабия против Иран

Защо войната е допустима? Двете страни към този момент са взели участие в прокси войни между тях тук-там като Сирия и Йемен, а двете страни прекратиха дипломатическите си връзки през 2016 година поради офанзива против посолство. Иран желае да изнесе идеологията си в Близкия изток, до момента в който Саудитска Арабия желае да резервира сферата си на въздействие. Ако в даден миг Саудитска Арабия почувства, че иранското въздействие е прекомерно покрай нейните граници, тези прокси войни могат да се трансфорат в директна борба.



Израел против Иран

Защо войната е допустима? Иран, който се пробва да завоюва сърцата и мозъците на Близкия изток, счита, че като нападна Израел и илюстрира какъв брой близо е Саудитска Арабия до Израел, повече хора ще поддържат тяхната идея. Израел се пробва да се отбрани от своите мюсюлмански съседи, които се пробваха да унищожат еврейската страна на няколко пъти, само че Израел има извънредно мощна войска и завоюва множеството от войните, стартирани против него. Война може да стартира, в случай че Иран реши, че желае да нападна Израел и да потвърди на мюсюлманския свят, че е най-големият зложелател на Израел, или в случай че Иран реалокира войските си в Сирия, което би било директна опасност за Израел.



Израел против Ливан

Защо войната е допустима? Войната не би била непосредствено сред Израел и Ливан, а по-скоро сред Израел и терористичната организация Хизбула. Хизбула е прокурист на Иран и затова има същия претекст да нападна Израел. Иран може да подреди на Хизбула да нападна Израел, в случай че не желае да се бие непосредствено с Израел, в който случай по-голямата част от боевете ще се водят в Израел и Ливан. Последният път, когато Хизбула стартира война с Израел, Израел окупира Бейрут, до момента в който опасността изчезна.



Следващата част за отговор е какъв брой евентуални са тези сюжети.

Китай против Тайван: малък късмет за в този момент, само че ще премине от 0 до 100, в случай че Тайван разгласи публична самостоятелност от Китай.

Индия против Пакистан: среден късмет. Напрежението се разгоря в Джаму и Кашмир и Индия видя неочакван прилив на антимюсюлмански/антипакистански настроения. Тъй като Индия и Пакистан вършат това, което всяка страна вижда като провокативни ходове, е допустимо един от тези ходове да бъде първото домино във война.

Северна Корея против Южна Корея: малък късмет за в този момент. Повечето от тестванията на ракети и редки произшествия постоянно се отхвърлят. Но напрежението към момента може да нарасне доста бързо.

Армения против Азербайджан: малък късмет в обозримо бъдеще, само че може да стане по-сложно, в случай че стартира да се образува дисбаланс на силите. Б.ред. Прогнозата за война се сбъдна на 100 %.

Саудитска Арабия против Иран: среден късмет. Това в последна сметка зависи от това какви са крайните резултати от войните в Йемен, Сирия и Ирак. Ако Иран се оправя в действителност добре във всичките си прокси войни, тогава има огромен късмет за война. Ако Иран не се оправи добре, ще остане на приблизително равнище.

Израел против Иран: среден късмет. Иран е решен да резервира президента Башар ал-Асад на власт в Сирия и предприе ходове като разполагане на свои войски в Сирия и доставяне на режима с оръжие. Сирия също прикани за унищожаването на Израел, а Сирия е навръх прага на Израел, което накара Израел да извърши въздушни удари по ирански цели. Но всичко може да се обърка всеки миг и сред двамата може да стартира пълномащабна война.

Израел против Ливан: голям късмет. Война сред Израел и Хизбула значи, че Иран може да навреди на Израел от разстояние. Хизбула натрупа ракети за война против Израел и обществено предложи да се удари основното интернационално летище на Израел и неговите нуклеарни уреди. Една война сред Израел и Хизбула би изглеждала доста като войната в Ивицата Газа през 2014 година, само че с доста повече загуби на живот и заличаване на инфраструктура, изключително от ливанската страна.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР