Руското министерство на външните работи обяви за персона нон грата

...
Руското министерство на външните работи обяви за персона нон грата
Коментари Харесай

Русия върна двама български дипломати от Москва. Петков не бърза с изгонването на Митрофанова

Руското министерство на външните работи разгласи за личност нон грата двама български дипломати от българското посолство в Москва. Действията са „ ответна мярка “ против „ лишеното от претекстове решение “ за изгонването на двама съветски дипломати през март, оповестяват съветските управляващи.

В началото на март българското Министерство на външните работи (МВнР) разгласи за личност нон грата поради уличаването им в и български военачалник от запаса.

В средата на март София изгони, поради дейности „ несъвместими с Виенската спогодба за дипломатическите връзки “. В началото на май от съветското посолство в София беше изпъден и един от първите секретари, който се оказа забъркан в в интерес на Русия.

През последните няколко месеца дипломатическите връзки сред държавното управление и съветската задача в София са влошени поради серия от остри изявления на посланичката Елеонора Митрофанова , които бяха избрани за „ непристойни “ от държавното управление. В опит да провокира отдръпването ѝ от София българското Министерство на външните работи привика за съвещания българския дипломат в Русия.

В петък министър председателят Кирил Петков сподели в коридорите на Народното събрание, че Митрофанова не е оповестена за личност нон грата, защото това ще значи „ цялостно спиране на връзките “ с Русия. Той добави, че по-добро решение е да се изчака сходна обща стъпка на равнище Европейски Съюз.

От началото на войната редица европейски страни изгониха голям брой съветски дипломати от посолствата в страните си. Русия беше изключена и от редица интернационалните организации, а в четвъртък страната беше.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР