Руското министерство на отбраната и сирийски държавни медии обвиниха израелските

...
Руското министерство на отбраната и сирийски държавни медии обвиниха израелските
Коментари Харесай

Русия и Сирия обвиниха Израел за ракетния удар по база край Хомс

Руското министерство на защитата и сирийски държавни медии упрекнаха израелските военновъздушни сили за ракетното нахлуване против сирийска база край Хомс, оповестиха съветски издания и " Ройтерс ".

Тази заран режимът на сирийския президент Башар Асад заяви, че база " Тиас " в централната част на Западна Сирия е била атакувана, като най-вероятно Съединените щати са виновни. Пентагонът отхвърли, часове откакто американският президент Доналд Тръмп даде обещание, че за подкрепяните от Русия дейности в Сирия ще има " висока цена " поради известията за химическа офанзива в град Дума, умъртвила десетки съгласно локални източници.

Според Дамаск и Москва изказванията за химическа офанзива са " изфабрикувани ", с цел да спрат офанзивата на Сирийската арабска войска и съветската бойна авиация в територията, която години беше владяна от бунтовници. По-късно през днешния ден Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере, с цел да разиска обстановката.

По-късно сирийската държавна телевизия заприказва за " израелска експанзия ", като цитира боен източник, съгласно който бойни самолети F-15 са направили нападението. Същият събеседник, чиито думи предава организация САНА, споделя, че " няколко ракети " са били изстреляни, до момента в който изтребителите прекосявали " над ливанска земя ".

Руското министерство приказва за два самолета, изстреляли осем ракети, от които противовъздушната защита съумяла да смъкна пет. Подобни обвинявания са необичайност от Москва, въпреки Израел да ускори интензивността си в Западна Сирия в последните месеци.

Без коментар

Базата край Хомс, известна като T4, към този момент беше измежду задачите на израелските удари през февруари - най-големите в Сирия от 35 година насам. Според Израел Революционната армия на Иран от дълго време има наличие в базата и я употребява, с цел да доставя оръжия на сирийските сили и на ливанското придвижване " Хизбула ".

В средата на предишния месец началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов сподели, че при положение на опасност за съветски военни при удари в Сирия съветските въоръжени сили ще подхващат " ответни ограничения ", напомня РБК. Според министерството обаче нито един съветски жител не е потърпевш при офанзивата. Според някои близкоизточни медии, а и съгласно Сирийския център за наблюдаване на човешките права, починалите са общо 14 души, измежду които по неофициална информация има и ирански военнослужещи.

Израел не разяснява информацията, въпреки израелски медии през вчерашния ден да цитираха представители на страната, съгласно които е належащо Съединени американски щати да вземат ограничения поради офанзивата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1324)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР