Руското издание "Вести" отбелязва необичайно широката "география на протестите в

...
Руското издание "Вести" отбелязва необичайно широката "география на протестите в
Коментари Харесай

Руска медия: Не се очаква нова революция в Иран

Руското издание "Вести " отбелязва извънредно необятната "география на митингите в Иран ", непозната от съвсем 40 години. Безредици има освен в столицата, а в цялата страна, установи електронният вестник.

"Иран търси и намира врагове ", написа в заглавие "Комерсант ", откакто през вчерашния ден иранският висш водач аятоллах Али Хаменей упрекна "враговете " на Ислямската република, че са провокирали почналите предходната седмица антиправителствени демонстрации. Вестникът акцентира безредния темперамент на митингите и агресивността на участниците - фрагменти от обществените мрежи демонстрират палежи на коли и публични здания, както и стачкуващи, палещи големи плакати с портрета на аятоллах Хаменей. След незнаен брой конфликти с полицията в разнообразни градове единствено в Техеран има 450 арестувани, застрашени от смъртно наказване, се споделя в публикацията.

Проявите са всеобщи, само че няма да имат огромни последствия, счита ориенталистът Владимир Сотников. "Безредиците са свързани доста мощно със социално-икономическото състояние на малоимотните и най-бедните пластове, от което естествено се възползва опозицията. Второ, бюджетните средства за подкрепяне на тези пластове се насочват за поддръжка на военните, помагащи на сирийските държавни войски ", споделя той. Иранските управляващи съгласно него ще задържат обстановката под надзор, ще провиснал пари от бюджета и поддръжката за бедните ще спре протестната вълна - "няма да има някаква нова гражданска война ".

Обвиненията на иранския Съвет за национална сигурност против Съединени американски щати, Англия и Саудитска Арабия като уредници на митингите в Иран са просто агитация, разяснява политологът Николай Кожанов. "Иранците са хора, доста склонни към недоверчивост, във всяко задгранично наличие виждат в действителност акт на интервенция. Затова тук има и известна параноя. През последните 30-35 години иранското управление поредно създаваше облик на външния зложелател, върху който прехвърляше всички проблеми и преориентираше растящото в обществото вътрешно неодобрение ", изяснява аналитикът.

"Известия " и "Политексперт " цитират говорителката на Белия дом Сара Сандърс, декларирала през вчерашния ден пред публицисти, че събитията в Иран са "истинско национално въстание ". Според Вашингтон уличните вълнения в Иран се дължат на неефективно държавно ръководство. По думите на Сандърс иранският народ е изгубил доверие към своите водачи поради растящата корупция. Тя добави, че с оглед изострянето на обстановката в Иран интернационалната общественост не трябва да остане настрани, както се е случвало преди, пишат всекидневниците.

Съединени американски щати обмислят наказания против Ислямската република като вид за отговор на дейностите на управляващите в Техеран по отношение на участниците в всеобщите митинги, цитира онлайн изданието "Новостной фронт " изказването на говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова разяснява проектите на Съединени американски щати да свикат в околните дни специфични съвещания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, осведоми "РБК ".

Захарова предложи посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации "Ники Хейли да показа американския опит за разпръсване на протестни акции ", да вземем за пример с "масови арести и угнетяване " на придвижването "Окупирай Уолстрийт " от 2011 година Изданието цитира и съветския президент Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила, че "движението е било разглобено на съставни елементи и разтворено от правоохранителните органи и тайните служби в Съединени американски щати ", а при потискането на митинга ФБР е "разкъсало всичко на части ".

Отначало протестиращите в Иран издигаха обществени лозунги - недоволството се дължеше на повишаването на храните и високата безработица. После се появиха и политически, ориентирани против президента и режима на аятолласите, припомня "Комсомолская истина ". Тази "промяна в риториката " установи и "Вести ".

На улиците излизат основно иранци под 30-годишна възраст. Според статистиката всеки трети юноша е незает, акцентира "Вести " и цитира иранския президент Хасан Рохани, декларирал, че съвсем всички проблеми в обществото - опиатите, фамилните спорове - всичко това е обвързвано с безработицата " и за управляващите "няма по-голям въпрос " от това. Властите очевидно са подготвени да създадат съответните заключения, заключава електронният вестник. Президентът Рохани сподели, че митингите са опция, а не опасност. Иран ще работи, с цел да реши икономическите си проблеми. Официален Техеран твърди, че размириците скоро ще спрат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР