Руско-украинска война ПолитикаРуски милиардери призовават Путин да спре с войнатаПазариИзключването

...
Руско-украинска война ПолитикаРуски милиардери призовават Путин да спре с войнатаПазариИзключването
Коментари Харесай

Украинската „Мечта“: най-големият самолет в света е разрушен

Руско-украинска война ПолитикаРуски милиардери приканват Путин да спре с войнатаПазариИзключването на Русия от SWIFT и заплахата от нуклеарна война паникьосаха пазарите
Най-големият аероплан в света – Антонов АН-225 – бе погубен по време на съветската инвазия в Украйна, оповестява CNN, базирайки се на информация от украинските управляващи. Новината провокира паника и горест в авиационния свят, за който самолетът има историческа символика.

Огромният самолет на име „ Мрия “ – или в превод от украински „ Мечта “ – се е намирал на летище покрай Киев, където е бил нападнат от „ съветски окупатори ", оповестиха украинските управляващи и дадоха обещание, че ще построят самолета отначало.

Русия може да е унищожила нашата „ Мрия “. Но те в никакъв случай няма да могат да унищожат нашата фантазия за мощна, свободна и демократична европейска страна. Ние ще победим! “ написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter.

До момента няма без значение удостоверение за унищожаването на самолета. В туит от компанията „ Антонов “ се споделя, че не може да удостовери какво е „ техническото положение “ на машината, до момента в който не бъде обследван от специалисти.

Украинската държавна отбранителна компания „ Укроборонпром “, която ръководи „ Антонов “, в неделя излезе с изказване, в което се споделя, че самолетът е бил погубен, само че ще упорства да бъде възобновен за сметка на Русия. Според личните ѝ калкулации това ще коства към 3 милиарда $.

Възстановяването ще коства над 3 милиарда $ и ще отнеме повече от пет години “, се споделя в изказването. „ Нашата задача е да подсигуряваме, че тези разноски се покриват от Руската федерация, която е предизвикала умишлени вреди на авиацията на Украйна и бранша на въздушните товари. “

В последващо изказване компанията оповестява, че на 24 февруари самолетът е бил на земя покрай Киев и му е била осъществявана поддръжка. Според шефа на самолетна компания „ Антонов “ единият от моторите е бил свален за ремонт и самолетът не е съумял да излети този ден, макар че са били дадени съответните команди, се споделя в известието.

Руските сили настояват, че в петък са завладяли летище Гостомел, където се е намирал Ан-225. Екип на CNN стана очевидец на заемане на позиции от съветски въздушнодесантни войски.

Сателитни фотоси от Maxar Technologies демонстрират обилни вреди на част от хангара, в който се намира АН-225. Междувременно системата на НАСА разкрива голям брой пожари на летището, в това число в същата тази сграда. Пожарът в хангара е бил видян в 11:13 ч. в неделя, по данните от редица спътници на NOAA и NASA. Не е ясно дали фотосите от летището демонстрират тлеещи пожари или детонации от военни удари.
За какво е бил употребен самолетът до момента?
Самолетът е бил настоящ повече от 30 години още от времето на Съветския съюз.

АН-225 от време на време е бил употребен за подкрепяне на въздушния превоз по време на рецесии в други страни. След земетресението в Хаити през 2010 година с него са доставени помощи на прилежащата Доминиканска република. През първите дни на пандемията от Коронавирус той е послужи за превозване на медицински консумативи до засегнатите региони.

Популярността му в света на авиацията е толкоз огромна, че постоянно хора се събират, с цел да следят въздушните му маневри. Мнозина показаха възмущението си в обществените мрежи от новината за разрушаването му.

„ Мрия “ – Винаги ще те помнят! “ написа авиационният блогър Сам Чуй в Twitter.

И до през днешния ден „ Мрия “ остава най-тежкият аероплан, създаван в миналото. Задвижван от шест турбовентилаторни мотора, той има оптимално тегло на потребен товар от 250 тона. Може да се похвали и с най-големия обсег на крилата от всички самолети в употреба.
Как е бил основан?
Само един брой Ан-225 е издигнат от основаната в Киев компания „ Антонов “, която стои зад плана. Първият му полет е през 1988 година и от този момент е в употреба. Започнало е строителство и на втори сходен летателен уред, само че по този начин и не е приключено.

Историята на Ан-225 стартира през 60-те и 70-те години на предишния век, когато Съветският съюз се включва в съревнование за космоса със Съединените щати.

В края на 70-те години на предишния век поражда нуждата от превозване на огромни и тежки товари до космодрума Байконур. Това е обширният космодрум в пустините на Казахстан, който бе стартовата площадка за пионерското галактическо пътешестване на Юрий Гагарин от 1961 година

До там е трябвало да бъде пренесен галактическият транспортен съд Буран – отговорът на Съветския съюз на галактическата совалка на НАСА. Тъй като тогава няма самолети, които да могат да транспортират подобен голям товар, на компания „ Антонов “ е подредено да създаде подобен.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР