Руско-израелският журналист Роман Пърл, обвинен от Москва, че е чуждестранен

...
Руско-израелският журналист Роман Пърл, обвинен от Москва, че е чуждестранен
Коментари Харесай

Руско-израелски журналист със забрана за влизане в Сърбия

Руско-израелският публицист Роман Пърл, упрекнат от Москва, че е „ задграничен сътрудник “, е получил възбрана за влизане в Сърбия, заяви сръбската редакция на „ Гласът на Америка “.

Пърл описа във видеообръщение, оповестено от изданието, че на 8 юни е дошъл в Белград и е бил спрян от паспортния надзор. След осем часа очакване му е връчена възбрана за влизане в страната, в която се показва, че наличието му на територията на Сърбия съставлява риск за сигурността.

Пърл е публицист, работещ по взаимния журналистически план " Настоящо време - Актуалности " на „ Гласът на Америка “ и „ Радио Свободна Европа “. Той е създател на документалния филм „ Европейският съюз или Русия – на чия страна ще застане Сърбия? “ в границите на серията „ Опасна непосредственост “. През октомври 2021 година съветските управляващи дефинират Пърл като „ задграничен сътрудник “ на основата на закон, който провокира рецензиите на част от интернационалната общественост. Тогава той се мести да живее в Израел.

По думите му възбраната за влизане в Сърбия, която му е наложена, по някакъв метод съставлява проява на дипломатическа мощ и е допустимо съветските управляващи да повлияят на сръбските управляващи в обособени случаи да създадат нещо, което съветската страна възприема като належащо. Все отново Пърл има вяра, че главната причина за възбраната е карцерът му в Белград предходната година.

Когато снима документалния си филм за Сърбия и съветската експанзия в Украйна преди година, Пърл е задържан поради проява на един от събеседниците му с украинското знаме пред съветското посолство. Той прекарва няколко часа в ареста и по-късно е освободен.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР