Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва отново е

...
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва отново е
Коментари Харесай

Русия взе ответни мерки и ще изгони над 150 западни дипломати

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва още веднъж е поискала достъп на съветски дипломати до дъщерята на Сергей Скрипал, Юлия, която се възвръща и към този момент не е в сериозно положение.

Още по тематиката
Защо България не гони съветски дипломати

Изключването от акцията няма да промени отношението на Русия, само че рискува доверието на европейските сътрудници
29 мар 2018
Българският дипломат в Москва е извикан в София за съвещания
27 мар 2018
Съединени американски щати и 14 страни от Европейски Съюз изгониха съветски дипломати

Мерките са в отговор на отравянето на някогашния съветски разузнавач Скрипал във Англия
26 мар 2018 Русия ще изгони минимум 150 западни дипломати и ще затвори американското консулство в Санкт Петербург в отговор на сходни дейности, подхванати тази седмица от съдружниците на Англия, които поддържаха позицията на Лондон за ролята на Кремъл в отравянето на някогашен разузнавач Сергей Скрипал, оповестява Financial Times.

Съединени американски щати, Англия и редица европейски страни упрекват Москва за случилото се, откакто тя отхвърли да даде пояснения за случая с нервнопаралитично вещество, което съгласно английските проверяващи е употребявано при покушението и което се е произвеждало само в Съветския съюз.

Мерките против Съединени американски щати

Руският външен министър Сергей Лавров разгласи късно в четвъртък, че в отговор на американското решение да бъдат изгонени 60 съветски дипломати от Съединени американски щати Москва ще експулсира същия брой американски представители, както и ще бъде затворено консулството в Санкт Петербург. Освен това съгласно Лавров Русия е поискала среща на Организацията за възбрана на химически оръжия, което да разиска отравянето на Скрипал, написа ТАСС. Той добави, че Москва още веднъж е поискала и достъп на съветски дипломати до дъщерята на Сергей Скрипал, Юлия, която също пострада при офанзивата. По-рано в четвъртък беше обявено, че тя се възвръща и към този момент не е в сериозно положение.

Действията на Москва идват след невижданата проява на поддръжката на европейските съдружници и тези от НАТО за Англия. До момента над 20 страни са изтеглили дипломати от представителствата си на територията на страната като знак на взаимност с Англия (България не е измежду тях).

Руски представители обявиха, че на Москва й е лишило няколко дни, с цел да реагира, тъй като описът на западните дипломати, които би трябвало да бъдат експулсирани, е бил деликатно тестван, с цел да не се нанесат ненужни вреди на каналите за разговор в бъдеще.

Огледален отговор

Москва също по този начин разгласи, че ще изгони дипломати от редица европейски страни като огледален отговор на ограниченията, признати поради отравянето на някогашния съветски сътрудник. Това потвърдиха външните министерства на осемте страни. Става дума за Финландия (един), Италия (двама), Полша (четирима), Литва (трима), Латвия (един), Холандия (двама), Швеция (един) и Естония (един). Техните представители би трябвало да изоставен страната в границите на седмицата. Всички те имат седмица да изоставен страната.
По-късно в петък вечерта към листата бяха добавени четирима души от Германия и двама от Испания, трима от Чехия, един от Норвегия, Хърватия и Ирландия и 13 от Украйна.

Един месец период на Лондон

Руското външно министерство даде и един месец на Англия да понижи оптималния размер на задачата си в Москва до същия, който има съветската страна в Обединеното кралство. Според изказването на съветската институция точно " провокативните дейности " на Англия са подтикнали голям брой европейски страни да експулсират съветски дипломати. В отговор английското външно министерство упрекна Русия, че нарушава интернационалното право.
Още в средата на март Лондон реши да изгои 23-ма съветски дипломати и да предприеме няколко други ограничения по случая " Скрипал ", а Москва отговори реципрочно.

В събота Москва уведоми Лондон, че би трябвало да изтегли малко над 50 свои дипломати от Русия, като съгласно външното министерство на Русия по този начин в двете страни ще има идентичен брой дипломати, заяви Reuters. Говорителката на министерството Мария Захарова, представена от ТАСС, посочи, че разликата сред броя на съветските и английските дипломати е над 50 души. " Ние настояхме за паритет. Британците имат 50 дипломати повече от нас ", сподели тя, от което следва, че Лондон би трябвало да върне вкъщи " малко над 50 ", добави тя.

Финансови терзания за Москва

Financial Times отбелязва, че Москва се тормози още повече от евентуалните финансови наказания. Англия ревизира визите, дадени на стотици богати руснаци, и преглежда опцията да наложи възбрана на Лондонското Сити да оказва помощ в продажбата на съветски държавен дълг.
Такива стъпки биха сложили под въпрос проектите за стопански промени, които Владимир Путин даде обещание да организира по време на шестгодишния мандат, който завоюва на президентските избори преди две седмици. Той прикани за скок в софтуерното развиване и големи нараствания на разноските за инфраструктура, опазване на здравето и обучение.

През февруари клиринговите къщи в Ситито, дружно с огромни съветски банки, против които има наложени наказания, са съдействали за издаването на еврооблигации на стойност 4 милиарда евро, с които е финансиран съветският дълг. Половината от тях са продадени на пазара в Лондон, като съвсем половината от дълга е бил платен от основани в английската столица вложители, написа Bloomberg.
Вратичка в европейското и английско законодателство разрешава глобени съветски банки - и най-много ВТБ, да правят активност като съществени уредници за издаването на съветски дълг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР