Руският външен министър Сергей Лавров заминава за Турция, където ще

...
Руският външен министър Сергей Лавров заминава за Турция, където ще
Коментари Харесай

Лавров и Ердоган ще обсъдят възможностите за изход от украинската криза

Руският външен министър Сергей Лавров отпътува за Турция, където ще взе участие в годишния дипломатически конгрес в средиземноморския курорт Анталия. Очаква се Лавров да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган и външния министър Хакан Фидан.

Руско-украинската война ще бъде съществена тематика на диалозите на форума, който се организира от 1 до 3 март, макар че съветският първи посланик ще отпътува още на 2 март, съобщи Агенция Франс Прес.

След съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Анкара деликатно поддържа връзки и с двете страни.

" Турция, дружно с Унгария, остава една от последните страни в Атлантическия алианс (НАТО), която поддържа разговор с Москва ", съобщи Синан Улген, шеф на основания в Истанбул мозъчен концерн " Едам ".

" В геополитическия подтекст, изменен от войната, Турция се старае да резервира тази си роля за в бъдеще, надявайки се да се възползва от нея по време на възможни мирни договаряния ", добавя той.

Ердоган съобщи, че Турция желае да съживи напъните за мир през 2022 година, когато водещите договарящи от противниците се срещнаха в Истанбул.

Турският президент също по този начин прикани за нов сигурен механизъм за корабоплаването в Черно море.

" Нуждаем се от механизъм, който да подсигурява безвредното мореплаване на комерсиалните кораби в Черно море. За тази цел продължаваме контактите си, с цел да получим задължения във връзка с сигурността ", добави той./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР