Руският външен министър Сергей Лавров призова за по-справедлив световен ред

...
Руският външен министър Сергей Лавров призова за по-справедлив световен ред
Коментари Харесай

Лавров призова за по-справедлив световен ред в партньорство с Китай

Руският външен министър Сергей Лавров прикани за по-справедлив международен ред в партньорство с Китай. Той дойде на първото си посещаване в Китай, откогато Русия нахлу в Украйна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Изживяваме доста сериозен стадий в историята на интернационалните връзки ", съобщи първият посланик на Кремъл при започване на среща с китайския си сътрудник Ван И.

" Убеден съм, че след приключването на този стадий интернационалното състояние ще бъде доста по-ясно и дружно с вас и с нашите последователи ще се насочим към един многополюсен, обективен, либерален международен ред ", сподели той.

Пекин не осъди след 24 февруари съветската инвазия в Украйна и избра да подлага на критика глобите на Запада против Русия. Седмици преди експлоадирането на войната съветският президент Владимир Путин бе топло признат от своя сътрудник Си Цзинпин в Пекин. Двете страни приветстваха тогава " безграничното си " другарство и осъдиха " разширението " на НАТО.

Днес Лавров и Ван И установяваха, че в сегашната сложна интернационална конюнктура Москва и Пекин работят от единни позиции и не престават да укрепват своето стратегическо партньорство. На срещата бяха прегледани значими тематики от световния и районния дневен ред, в това число ситуацията в Афганистан, Централна Азия, обстановката към иранската нуклеарна стратегия и на Корейския полуостров. Проведена бе обстойна замяна на отзиви за обстановката към Украйна, отбелязва ТАСС.

Лавров е в Китай за присъединяване в двудневна среща, отдадена на Афганистан, по време на която се чака да контактува с представител на американската дипломация.

Във форума в източния град Тунси ще вземат участие седем страни, прилежащи на Афганистан - Русия, Китай, Пакистан, Иран, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Очаква се да се включи и ръководителят на дипломацията на талибаните Амир Хан Мутаки, заяви организация Синхуа.

Успоредно с това ще се състои среща в границите на " механизма за съвещания " по отношение на Афганистан, в която ще се включат дипломати от Китай, Русия, Пакистан и Съединени американски щати, заяви Пекин. Според представител на Държавния департамент в нея ще взе участие специфичният представител на Вашингтон за Афганистан Том Уест.

Китай има обща граница с Афганистан, дълга едвам 76 км. Пекин от дълго време се опасява, че прилежащата страна може да стане база за укриващи се сепаратисти и ислямисти от уйгурското мюсюлманско малцинство в провинция Синцзян.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР