Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където

...
Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където
Коментари Харесай

Лавров пристигна в Скопие за срещата на ОССЕ, не е летял през България

Руският външен министър Сергей Лавров дойде в Северна Македония, където през днешния ден и на следващия ден ще се организира съвещание на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Самолетът на съветския министър кацна в Скопие рано сутринта днес Самолетът на Лавров е прелетя над Турция и Гърция, макар че авансово се очакваше маршрут през България.

 

Лавров ще чуе рецензиите на ОССЕ за войната в Украйна  

В Скопие се открива 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Най-любопитната детайлност бе идването на съветския външен министър Сергей Лавров, чийто аероплан не прелетя над България, само че за сметка на това мина през въздушното пространство на Турция и Гърция. На летището в Скопие Лавров бе посрещнат от съветския дипломат в Северна Македония Сергей Баздникин. Българското външно министерство бе дало позволение самолетът на Лавров да прелети над страната ни, само че съветската делегация не се е възползвала, оповестява организация ТАСС.

Пристигането на ръководителя на съветската дипломация стана часове след края на работната вечеря на министрите на външните работи и ръководителите на делегации на страните членки на ОССЕ в сряда вечер, на която участваха и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

 
Пристигането на съветския външен министър Сергей Лавров на министерската среща на Организацията за сигурност и съдействие в Европа в Скопие е добра опция да чуе за какво Русия е наказана и изолирана, а по-късно да се върне в Москва и да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават обединени в осъждането на агресивното и нелегално държание на Русия. Разбирам, че някои страни не бяха удовлетворени от вашето решение министър Лавров да участва на министерската среща, разбирам го, тъй като с противозаконната война против Украйна Русия подкопава самите правила на ОССЕ, нарушава законите и по тази причина е под интернационалните наказания и в интернационална изолираност.
Жозеп Борел – висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността

Министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония бойкотират срещата на ОССЕ в символ на митинг против присъединяване на съветския външен министър.

На форума би трябвало да бъде определен идващият ръководител на ОССЕ, като след ветото на Русия и Беларус за Естония в понеделник във Виена беше реализиран консенсус и Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат 57 страни, взе решение Северна Македония да съобщи председателството на организацията на Малта. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР