Руският външен министър Сергей Лавров поиска извънредно заседание на Съвета

...
Руският външен министър Сергей Лавров поиска извънредно заседание на Съвета
Коментари Харесай

Лавров поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност за сваления самолет

Руският външен министър Сергей Лавров изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на злополуката на съветския транспортен аероплан Ил-76 в Белгородска област, за който се твърди, че е превозвал украински военнопленници, заяви „ Индипендънт “.


По-рано съветските управляващи потвърдиха, че самолетът се е разрушил, а по-късно обявиха, че на борда му е имало 65 украински военнопленници. Украйна не е удостоверила, че това е по този начин, макар че украинското военно разузнаване удостовери, че за 24 януари е била планувана замяна на пленници.

В речта си пред Организация на обединените нации в Ню Йорк Лавров назова самолетната злополука " терористична офанзива " и упрекна Украйна в отговорност.

Той повтори изказванието, че на борда е имало украински военнопленници, и съобщи, че всички 65 души са починали, дружно с трима съветски офицери и шестима членове на екипажа.

Руският топ посланик твърди, че украинската противовъздушна защита, настояща в Харковска област, е нанесла " съдбовен удар " по самолета.

По-нататък той повтори опроверганите изказвания, че Украйна е инсценирала клането в Буча, при което стотици украински цивилни бяха убити от съветски бойци край Киев малко след началото на пълномащабната инвазия през март 2022 година

Лавров помоли Франция, която понастоящем ръководи Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, да свика изключително съвещание.

Украйна не е поела отговорност за самолетната злополука.

Върховният комисариат съобщи, че Русия не го е уведомила за нуждата да се подсигурява сигурността на въздушното пространство в региона, както е правила " неведнъж " при предходни замени на пандизчии./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР