Руският ритейлер Лента обяви, че е сключил споразумение за закупуване

...
Руският ритейлер Лента обяви, че е сключил споразумение за закупуване
Коментари Харесай

Купуват веригата Billa в Русия за €215 милиона и закриват марката

Руският ритейлер " Лента " разгласи, че е сключил съглашение за закупуване на веригата супермаркети Billa Russia GmbH за 215 милиона евро. Сделката ще бъде платена в брой.

" Лента " възнамерява да интегрира 161-те добити супермаркети, логистичната инфраструктура и чиновниците на Billа Russia. Веднага откакто магазините от веригата бъдат трансферирани под марката " Лента ", комерсиалната марка Billa Russia ще престане да съществува, предизвести търговецът.

В резултат на това придобиване " Лента " ще се трансформира във втория по величина състезател по броя на супермаркетите на съветския пазар за търговия на дребно, написа interfax.ru.

Придобиването също по този начин ще форсира експанзията на компанията в Москва, като придобие създадени търговски обекти с чудесно местонахождение и високо равнище на продажбите. В резултат на договорката общият дял на Lenta на пазара на дребно на храни в Москва и Московска област ще бъде почти 3%.

Освен това се чака покупката на веригата Billa Russia да способства доста за растежа на продажбите и финансовите резултати на " Лента ".

Очаква се договорката да завърши през лятото на 2021 година, в случай че бъде утвърдена от Федералната антимонополна работа на Русия.

В момента веригата Billa Russia оперира супермаркети с обща комерсиална повърхност от 138 051 квадратни метра, като преобладаващото болшинство от тях се намират в Москва и Московска област; логистичният разпределителният център се намира в Биково (Московска област).

Придобиването на супермаркетите Billa Russia ще ни даде достъп до зряла верига магазини с непрекъснат поток от клиенти, в това число в централните квартали на Москва, и ще ни разреши да удвоим общия брой на супермаркетите " Лента ". Както и опцията за разширение на онлайн доставките за цялата територия на Москва, което е част от нашия упорит проект за забележителното развиване на онлайн бизнеса през идващите години ", сподели Владимир Сорокин, общоприет шеф на компанията.

" Преминаването към номер две в листата на операторите на супермаркети в най-големия и богат съветски мегаполис поддържа стратегическите цели, които обявихме на скорошния ни Ден на вложителите. Освен това договорката удостоверява желанието ни да играем дейна роля в развиването на бранша на търговията на дребно с храни ", добави Сорокин.

" Лента " е най-голямата верига хипермаркети в Русия и четвъртият максимален търговец на дребно във връзка с приходите. В края на март компанията ръководи 394 магазина, в това число 254 хипермаркета и 140 супермаркета.

Приходите на компанията през първото тримесечие на 2021 година са се нараснали с 1,2%, до 107,3 ​​млрд. рубли ( сегашен курс 89,9 рубли = 1 евро, бел. ред.), в това число приходите от хипермаркети на дребно - с 1,7%, до 96,19 милиарда рубли, приходите на дребно на супермаркетите са намалели с 1,1%, до 9,691 милиарда рубли.

Купувачът не разкри финансовите резултати на съветския бизнес на Billa. Според аналитичната система " SPARK-Интерфакс " приходите на комерсиалната верига в страната през 2020 година са намалели с 3,7%, до 47,97 милиарда рубли.

Стратегията на " Лента " планува увеличение на комерсиалните площи с 1,5 милиона квадратни метра през идващите години (приблизително удвояване) и този напредък ще бъде обезпечен основно с помощта на супермаркети и магазини. Благодарение на закупуването на съветските магазини на Билла, " Лента ще удвои своята верига от супермаркети до 301 обекта.

Първият пилотен супермаркет " Лента " е открит в Москва през 2013 година През 2015 година първите супермаркети на търговеца на дребно се отвориха в Санкт Петербург, а през 2016 година компанията разшири формата отвън тези два района. Бившият основен изпълнителен шеф на " Лента " Ян Дънинг съобщи при започване на 2017 година, че вижда капацитет за разширение на веригата супермаркети в 500-700 магазина в дълготраен проект.

Най-големият оператор на супермаркети в Русия е X5 Group, която ръководи веригата " Кръстопът ". В края на март веригата включва 940 супермаркета с комерсиална повърхност от 1,02 милиона квадратни метра. Приходите на " Кръстопът " през първото тримесечие възлизат на 82,84 милиарда рубли (ръст от 5,4%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР