Руският президент Владимир Путин внесе днес в Държавната дума (долната

...
Руският президент Владимир Путин внесе днес в Държавната дума (долната
Коментари Харесай

Русия се готви да денонсира важен международен договор

Руският президент Владимир Путин внесе през днешния ден в Държавната дума (долната камара на съветския парламент) законопроект за денонсирането на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа. Законопроектът бе оповестен в базата данни на Държавната дума, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на ТАСС.

В пояснителни бележки към законопроекта се отбелязва, че договорът " при започване на 90-те години беше задоволително активен и ефикасен инструмент за подсилване на европейската сигурност ". " От началото на 90-те години договорът много остаря и загуби връзка с действителността, под въздействието на огромните военно-политически промени, свързани най-много с разширението на НАТО ", се споделя още в бележките.

По-рано през днешния ден бе оповестено предписание на президента Путин, с което той назначава заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков за собствен формален представител при разискванията в Народното събрание, отдадени на вероятното денонсиране от Русия на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа.

Договорът за елементарните въоръжени сили в Европа вкарва ограничавания за броя на тежките оръжия, които могат да бъдат разполагани на европейския континент, отбелязва ДПА. Под " тежки оръжия " се схваща танкове, бойни машини на пехотата, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери.

Русия подписва контракта през 1990 година, само че през 2007 година прекратява осъществяването на множеството си отговорности по него.

От 2015 година съветски представители не вземат участие в срещите на съвещателната група по контракта.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР