Руският президент Владимир Путин вероятно е искал да разположи руски

...
Руският президент Владимир Путин вероятно е искал да разположи руски
Коментари Харесай

За сплашване. Русия ще разполага ядрено оръжие в Беларус

Руският президент Владимир Путин евентуално е желал да разположи съветски нуклеарни оръжия в Беларус още преди да стартира пълномащабната си война против Украйна . Това се споделя в, направен от специалисти от основания в Съединените щати самостоятелен Институт за проучване на войната (ISW).

В събота Путин сподели, че Русия ще разположи тактическо нуклеарно оръжие в прилежащата страна, която е гранична с Русия, с Украйна и с Полша.

По-късно обаче, съгласно анализаторите, Путин е решил да съчетае разполагането на нуклеарните оръжия в Беларус със започването на нова акция за заплашване на Украйна и страните от Европейски Съюз.

В началото на октомври 2022 година президентът на Беларус Александър Лукашенко сподели на среща по въпросите на военната сигурност, че Беларус взе участие в " специфичната военна интервенция " на Русия в Украйна. Беларуските управляващи предоставиха територията на страната за прекосяване и краткотрайно разполагане на съветски войски, а от нейна територия бяха нанесени удари против Украйна.

" Александър Лукашенко предложи на Русия да разположи нуклеарно оръжие на територията на Беларус още на 30 ноември 2021 година, а през февруари 2022 година Беларус анулира конституционната уговорка, установяваща безпристрастен
Всичко за Вашата сватба
статут на Беларус “, прецизира отчета на ISW.

През януари и февруари 2022 година специалисти предвидиха, че " Путин може да се стреми да разположи тактически или стратегически нуклеарни оръжия в Беларус като част от по-голямото му изпитание за задълбочаване на съветския надзор над Минск ".

" Путин евентуално се е въздържал от разполагане на оръжието в Беларус при започване на нашествието през 2022 година, с цел да резервира опцията за разполагането му като част от бъдеща съветска осведомителна интервенция за манипулиране на Запада ", заключават анализаторите.

Руския президент оправда решението си с готовност от страна на беларуския президент. По думите му сходна стъпка не би нарушила разпоредбите за неразпространение на нуклеарни оръжия.

" В това също няма нищо извънредно. Първо, Съединени американски щати вършат това от десетилетия. Те от дълго време разполагат тактическите си нуклеарни оръжия на територията на съюзническите си страни ", сподели Путин.

В началото на март Русия спря присъединяване си в последното нуклеарно съглашение със Съединени американски щати - втората най-голяма нуклеарна мощ в света след Русия.

Русия е разположила 10 самолета в Беларус, които могат да бъдат въоръжени с тактически нуклеарни оръжия, сподели
Всичко за Вашата сватба
съветският президент. Москва към този момент е трансферирала на Беларус и няколко тактически ракетни системи " Искандер ", които могат да се употребяват за изстрелване на нуклеарни оръжия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg