Руският президент Владимир Путин ще пристигне утре на работна визита

...
Руският президент Владимир Путин ще пристигне утре на работна визита
Коментари Харесай

Путин ще посети ОАЕ и Саудитска Арабия, ще има и среща в Русия с иранския президент

Руският президент Владимир Путин ще дойде на следващия ден на работна аудиенция в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия, а на идващия ден ще организира в Русия договаряния с иранския си сътрудник Ебрахим Раиси, заяви през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Попитан дали Путин ще разиска вероятни координирани дейности на международните петролни пазари по време на обиколката си в Персийския залив, представителят сподели, че сходни диалози се водят в границите на формата ОПЕК+, само че въпросът постоянно е стоял на дневен ред.

Визитата идва, откакто предишния четвъртък страните от ОПЕК+ се споразумяха непринудено да понижат доставките на нефт с към 2,2 милиона барела дневно - стъпка, която беше посрещната със песимизъм на международните петролни пазари.

Плановете на Путин да пътува до Саудитска Арабия, която е най-големият експортьор на нефт в света, както и до ОАЕ, за първи път бяха оповестени през вчерашния ден от новинарския уебсайт ШОТ. Сайтът, цитира съветника по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков, който заяви, че Путин първо ще посети ОАЕ, а по-късно и Саудитска Арабия, където ще договаря главно с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Путин и саудитският принц откриха близки връзки, показва Ройтерс. Това спомогна за сключването на съглашение за основаване на групата ОПЕК+ в края на 2016 година за да се въздейства на международните петролни пазари, откъдето идва огромна част от бюджетните доходи и на двете страни.

От друга страна Дубай се трансформира във значим търговски хъб за съветските петролни компании, в това число за втората по величина съветска петролна компания " Лукойл ", която реалокира част от активността си в града, откакто европейските наказания против Москва принудиха съветските компании да пребазират своята активност на неутрална територия.

Путин рядко пътува в чужбина през последните години и то главно в страните от някогашния Съветски съюз. Последната му аудиенция отвън тази група страни беше в Китай през октомври, показва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР