Руският президент Владимир Путин присъства на тържествата по случай 80-годишнината

...
Руският президент Владимир Путин присъства на тържествата по случай 80-годишнината
Коментари Харесай

Русия отбеляза 80-годишнината от победата при Курск

Руският президент Владимир Путин участва на тържествата по случай 80-годишнината от успеха на Червената войска в борбата при Курск, оповестиха съветските държавни медии.


Събитията в чест на тази дата се организират в Курска област - мястото, където са се водили яростни сражения по време на Великата отечествена война. Държавният глава излезе на сцената на юбилейния концерт и произнесе тържествена тирада, в която засегна войната против Украйна.


Президентът не разяснява гибелта на водача на " Вагнер " Евгений Пригожин, който почина при самолетна злополука.


Концертът беше проведен в село Понири, където са се водили част от сраженията в борбата при Курск. През 2013 година, в чест на 70-годишнината, там е открит мемориален комплекс " На героите от Северния фронт на Курската дъга ". Днес в Понири се открива нов монумент.

Битката при Курск (Битката на Курската дъга), траяла от 5 юли до 23 август 1943 година, се трансформира в едно от основните сражения на Втората международна война. Тя е и един от най-големите конфликти сред въоръжените сили на Съюз на съветските социалистически републики и Германия. В конфликта вземат участие към 4 млн. души от двете страни, повече от 10 хиляди танка и 11 хиляди самолета. След това стълкновение антихитлеристката коалиция завзема стратегическата самодейност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР