Русия няма да поднови зърното, докато Западът не изпълни исканията си, казва Путин на Ердоган

...
Руският президент Владимир Путин повтори позицията си за възстановяване на
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин повтори позицията си за възстановяване на споразумение с посредничеството на ООН за безопасно транспортиране на украинско зърно през Черно море само след като Западът отговаря на изискванията на Москва за нейния селскостопански износ.

Забележките на руския президент в понеделник дойдоха след среща с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в черноморския град Сочи с надеждата за съживяване на споразумението, считано за жизненоважно за глобалните доставки на храни, особено в Африка, Близкия изток и Азия.

Русия отказа да удължи сделката през юли, като се оплака, че паралелното споразумение, обещаващо премахване на пречките пред руския износ на храни и торове, не е било спазено. Той каза, че ограниченията върху корабоплаването и застраховането възпрепятстват търговията със селскостопански продукти, въпреки че е изпратил рекордни количества пшеница от миналата година.

Путин повтори тези оплаквания и каза, че черноморските коридори не трябва да се използват за военни цели. Той каза пред репортери, че ако тези ангажименти бъдат спазени, Русия може да се върне към сделката „в рамките на дни“.

Ердоган също изрази надежда, че скоро може да се стигне до пробив. Той каза, че Турция и ООН – които посредничиха при първоначалната сделка – са съставили нов пакет от предложения за деблокиране на въпроса.

„Вярваме, че инициативата трябва да продължи, като коригираме недостатъците“, каза турският президент, който пое ролята на посредник между Украйна и Русия. Това беше първата среща между двамата лидери след преизбирането на Ердоган за трети мандат като президент през май.


Съединените щати и Европейският съюз отхвърлиха оплакванията на Москва като неоснователни, заявявайки, че техните санкции не са насочени
Руско зърно и торове.

Неуспешното съживяване на споразумението ще има „драстични последици“ в няколко африкански държави, които разчитат в голяма степен на украинско и руско зърно, казват експерти.

В опит да се справи с това, Путин каза пред репортери в Сочи, че Москва е на седмици от доставката на безплатно зърно на шест африкански страни.

„Ние сме близо до завършване на споразумения с шест африкански държави, където възнамеряваме да доставяме хранителни продукти безплатно и дори да извършваме безплатни доставки и логистика“, каза той.

„Доставките ще започнат през следващите няколко седмици.“

Руският лидер твърди, че голяма част от зърното, изнесено чрез черноморската сделка, е отишло на Запад вместо в бедните страни.

INTERACTIVE_UKRAINT_RUSSIA - подновяване на сделката за зърно май 2023

Попарени надежди в Турция

Надеждите в Турция бяха големи, че Ердоган ще успее да убеди Путин да се върне към черноморската сделка за зърно, съобщи Ресул Сердар от Ал Джазира от Истанбул.

„Длъжностни лица тук казват, че Анкара се опитва да убеди някои от западните страни да позволят на Русия, по ограничен начин, да се върне обратно към международната платежна система“, каза Сердар, добавяйки, че застрахователните компании сега също ще предоставят застраховка на руски кораби, които ще превозват руско зърно и торове.

„Ще бъде важна стъпка, ако се случи. [Това означава] Русия ще наруши международните санкции, които бяха наложени особено от Запада“, добави той.

Ердоган поддържа тесни връзки с Путин по време на 18-месечната война в Украйна. Турция не се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия след нейната пълномащабна инвазия, превръщайки се в основен търговски партньор и логистичен център за презокеанската търговия на Русия.

Членката на НАТО Турция обаче също подкрепи Украйна, като изпрати оръжия, срещна се с украинския президент Володимир Зеленски и подкрепи кандидатурата на Киев да се присъедини към алианса.

„Украйна намира начини да изнася зърното си“

Според Роб Макбрайд от Al Jazeera в Киев, резултатът от срещата в Сочи е третиран с „цинизъм“ в Украйна.

„Хората казват, че Русия е нахлула в Украйна и е превърнала Черно море във военна зона, сочейки атаките на Русия срещу украинската инфраструктура за износ на зърно“, каза Макбрайд.

Русия засили атаките с дронове и ракети срещу украинските зърнени пристанища и инфраструктура за съхранение. Украйна казва, че десетки хиляди тонове зърно са били унищожени в процеса.

Украйна изгради свой собствен коридор след края на сделката за зърно – от пристанището на Одеса – но Русия заплаши да третира всички кораби, които спират в украинските пристанища, като потенциални военни цели.

„Имахме още два кораба, които преминаваха към Черно море от Одеса“, каза Макбрайд.

„Украйна намира начини да изнася своето зърно със или без помощ от Русия.“

„Русия изостря глобалния глад“

ЕС осъди неотдавнашните руски атаки срещу украинска инфраструктура, използвана за износ на зърно.

Говорител на Върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел каза, че атаките показват как действията на Русия повишават световните цени на храните и излагат на риск милиони уязвими хора по света.

Междувременно германският външен министър Аналена Бербок заклейми решението на Путин да блокира черноморската сделка за зърно, обвинявайки го, че играе „цинични“ игри.

Бербок каза, че усилията на Ердоган „да върне споразумението в правилния път“ са важни.

„Само заради Путин товарните кораби отново нямат свободен проход“, каза тя, имайки предвид корабите, натоварени с украинско зърно, които са блокирани в черноморските пристанища на страната от юли.

„Русия изостря глобалния глад“, каза тя.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР