Руският президент Владимир Путин поиска Западът "незабавно" да даде гаранции

...
Руският президент Владимир Путин поиска Западът "незабавно" да даде гаранции
Коментари Харесай

САЩ с техните ракети дойдоха до нашия дом. Путин поиска незабавни гаранции за сигурността на Русия

Руският президент Владимир Путин изиска Западът "незабавно " да даде гаранции за сигурността на Русия. Думите му бяха отправени по време на годишната конференция на президента в четвъртък.

Те идват на фона на покачващото се напрежение сред Москва и Киев. Това се дължи на по границата с Украйна, което докара до терзания от възможна инвазия.

По време на годишното си изказване в четвъртък Путин реагира яростно на репортерски въпрос по отношение на голям брой недоволства на Украйна и НАТО и бъдещите желанията на Москва.

"Вие би трябвало да ни дадете гаранции. Вие! И то неотложно! Сега! ", сподели съветският президент.

Той повтори предходните причини на Москва за разполагането на американски ракетни системи по съветската граница. В последните години Москва постоянно показва разположените в Румъния и Полша системи за противоракетна защита Aegis Ashore като опасност за сигурността си.

Според формалната позиция на Вашингтон системите са неефективни против съветски ракети и са нужни, с цел да се отбранява Европа от евентуална офанзива от страна на Иран.

"Ние ли разположихме ракети до американската граница? ", попита Путин в отговор на различен въпрос на кореспондент. "Не. Съединени американски щати с техните ракети пристигнаха до нашия дом и са на прага на нашия дом... Това извънредно искане ли е? Да не се разполагат повече нападателни системи до нашия дом? Кое е необикновеното в това? ", сподели още Путин.

Руският президент сподели още, че към този момент е очевидец "на позитивна реакция " от страна на Запада.

"Нашите американски сътрудници ни споделиха, че са подготвени да стартират тази полемика, тези договаряния, в самото начало на идната година. Надявам се, че по този начин ще се развие всичко ", съобщи Путин.

Според авансово оповестените проекти американски и съветски дипломати би трябвало да се срещнат за нови диалози, евентуално в Женева, някъде след Нова година.

В формалната си, оповестена обществено на 17 декември, Русия прикани за възбрана на по-нататъшното уголемение на НАТО на изток. Москва желае Украйна и още няколко страни да бъдат оставени като буферни страни с стеснен суверенитет във връзка с военните въпроси.

Освен това Москва желае да бъде спряно изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 година Сред тях попадат страните от Източна Европа, в това число и България.

В изискванията за деескалация на връзките с Украйна има и искане за премахването на всички американски нуклеарни оръжия от територията на Европа, както и отдръпването на интернационалните контингенти на НАТО от Полша, Естония, Латвия и Литва.

През последните седмици Съединени американски щати, НАТО и Киев предизвестиха за към 100 000 съветски бойци, ситуирани покрай границата с Украйна и на територията на окупирания от Русия Кримски полуостров. Американски държавни чиновници обявиха, че Москва възнамерява допустима военна атака, която може да се случи до седмици.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР