Руският президент Владимир Путин отправи видеопослание към участниците в бизнес

...
Руският президент Владимир Путин отправи видеопослание към участниците в бизнес
Коментари Харесай

Путин определи основните цели на БРИКС: Отхвърляне на щатския долар и икономическо възстановяване

Руският президент Владимир Путин насочи видеопослание към участниците в бизнес форума на БРИКС, като дефинира главните задания на групата, измежду тях отхвърлянето на щатския $ и решение на проблемите с храните и зърнената договорка, предадв  РИА Новости.



Задачинте на БРИКС:


Президентът на Русия е отбелязал, че страните от съюза през днешния ден би трябвало да вземат решение комплицирани проблеми. " Осигуряване на икономическо възобновяване след пандемия, възстановяване на благосъстоянието на жителите, модернизиране на промишлеността, създаване на ефикасни транспортни и логистични вериги и стимулиране на обективен трансфер на технологии ".

" Всички тези сложни, комплицирани задания би трябвало да бъдат решени на фона на все по-задълбочаващата се неустойчивост на фондовите, валутните, енергийните и питателните пазари, в условия на забележителен инфлационен напън, породен, наред с други неща, от безотговорните дейности на редица страни да извършат огромни излъчвания, с цел да преодолеят разноските от пандемията, която предизвика натрупването на частен и държавен дълг “, е декларирал Путин.

Търговия и вложения

Владимир Путин е подчертал, че членовете на БРИКС си сътрудничат на правилата на равнопоставеност и партньорска поддръжка. Той е добавил, че през последното десетилетие взаимните вложения на страните от Съюза са се нараснали шест пъти. Инвестициите им в международната стопанска система като цяло са се удвоили, а общият им експорт е достигнал 20 % от международния, е подчертал президентът.

" На собствен ред комерсиалният оборот на Русия със страните от БРИКС надвиши 230 милиарда $. В същото време при сегашните условия Москва ще пренасочи транспортните и логистични потоци към надеждни сътрудници, в това число страните от БРИКС ", е отбелязал Путин.

Той също по този начин е нарекъл разумно един от целите на съдействието сред " петорката " като цяло да бъде укрепването на взаимосвързаността, основаването на нови устойчиви транспортни направления. Сред водещите съветски планове Путин означи Северния морски път и новия интернационален транспортен кулоар Север-Юг.

" Тези две проходни артерии са предопределени да обезпечат най-кратките и стопански най-оптимални търговски пътища, свързващи огромни индустриални, селскостопански и енергийни центрове с потребителските пазари “, цитира съветската организация.

Отхвърляне на щатския $

Путин също по този начин е показал процеса на дедоларизация на икономическите връзки сред страните от БРИКС, като необратим.

" Обективният необратим развой на дедоларизация на нашите стопански връзки набира скорост, поставят се старания за създаване на ефикасни механизми за взаимни планове и парично-финансов надзор “, е декларирал той.

Според него делът на американската валута в експортно-импортните интервенции сред членовете на съюза непрестанно понижава и през предходната година е възлизал на едвам 28,7 %.

Проблеми с храните и зърнената договорка

Владимир Путин е допълнил още, че Москва е за определяне на по-тясно съдействие в границите на БРИКС по въпроса за надеждното и непрестанно доставяне на международните пазари с хранителни и енергийни запаси. Той е добавил, че " Русия поредно усилва доставките на горива, селскостопански артикули и торове за страните от Глобалния юг. Освен това Москва дава забележителен принос за подсилване на световната продоволствена и енергийна сигурност, за решение на остри филантропични проблеми, както и за битка с глада и бедността в нуждаещите се страни ".

 

" Въпреки това някои страни пречат на Русия да доставя зърно и торове на международните пазари ", цитира РИА Новости.

" Те съзнателно попречва доставките на зърно и торове в чужбина и в това време лицемерно ни упрекват в актуалната спешна обстановка на международния пазар. Това ясно се прояви при осъществяването на така наречен договорка за зърно, подписана с присъединяване на секретариат на Организация на обединените нации и в началото ориентиран към обезпечаване на световна продоволствена сигурност, понижаване на опасността от апетит и подкрепяне на най-бедните страни “, е декларирал той.

Путин е добавил, че като част от договорката не е изпълнено нито едно обвързване към Москва. " Говорим за излизане от глобите на съветския експорт на зърно и торове за международните пазари. Задълженията към Русия в това отношение просто бяха подценени. Дори ни попречиха да прехвърлим гратис минерални торове, блокирани в европейските пристанища, макар че това беше чисто филантропична акция, към която по принцип не би трябвало да се ползват наказания ", е допълнил Путин.

Той също по този начин е декларирал, че Москва е подготвена да се върне към договорката за зърно при положение на действително осъществяване на отговорностите към нея.

Що се отнася до страните от Африка, договарянията за безплатна доставка на зърно са покрай довеждане докрай, означи президентът. Той е добавил, че Русия е в положение да размени украинските артикули както на комерсиална основа, по този начин и под формата на безвъзмездна помощ на нуждаещите се страни.

Путин също по този начин е изразил убеденост, че Бизнес форумът и Бизнес съветът на БРИКС ще продължат работа си, ориентирана към задълбочаване на контактите сред бизнесмените и осъществяване на нови планове. В умозаключение той е поканил предприемачи от страните от съюза на Източния стопански конгрес, който ще се организира на 10-13 септември във Владивосток .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР