Руският президент Владимир Путин нарече бомбардировките на НАТО над Югославия

...
Руският президент Владимир Путин нарече бомбардировките на НАТО над Югославия
Коментари Харесай

Путин: Бомбардировките над Югославия през 1999 г. бяха недопустими, Западът започна война в центъра на Европа

Руският президент Владимир Путин назова бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 година неприемливи, оповестяват съветски медии.

" Това, което направи Западът - то е неприемливо въобще. Те непосредствено започнаха война, в действителност в центъра на Европа ", декларира Путин в документалния филм " Белград ".

Филмът, чието основаване е обвързвано с 25-годишнината от тези събития, ще бъде пуснат на екран в неделя. До момента телевизионният канал е посочил анонс.

На 24 март 1999 година стартира военната интервенция на НАТО против Съюзна република Югославия. Основната цел на въздушната настъпателна интервенция " Съюзна мощ " (Allied Force) е посочена от управлението на алианса като " попречване на геноцида над албанското население в Косово ". По данни на НАТО по време на интервенцията, траяла 78 дни, авиацията на страните от алианса е направила 38 хиляди бойни полета.

Според изследвания на военни специалисти са били изстреляни 3000 крилати ракети и са били хвърлени към 80 000 тона бомби, в това число касетъчни бомби и бомби с обеднен уран. В резултат на бомбардировките, по сръбски данни, са починали 3500 до 4000 души, а към 12 500 са били ранени, като две трети от тях са били цивилни. Според сръбски специалисти по време на тримесечните бомбардировки на Югославия от силите на НАТО на територията на Сърбия са били хвърлени 15 тона обеднен уран. След това страната заема първо място по брой на раковите болести в Европа, като за първите 10 години след бомбардировките към 30 хиляди души са болни от рак, а 10-18 хиляди от тях са умряли. Материалните вреди възлизат на 100 милиарда $.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР