Путин нарича съдебните дела на Тръмп „политически мотивирано преследване“

...
Руският президент Владимир Путин казва, че делата срещу бившия президент
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин казва, че делата срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са политическо отмъщение, което показва фундаменталната корупция на американската политика.

Тръмп, водещият републикански кандидат за президентските избори в Съединените щати през 2024 г., е изправен пред поредица от наказателни дела. Той е обвинен, наред с други неща, че се опитва да отмени поражението си на изборите през 2020 г. от президента Джо Байдън.

Говорейки на срещата на Източния икономически форум в руския Владивосток във вторник, Путин каза: „Що се отнася до Тръмп, за нас това, което се случва в днешните условия, според мен е добро, защото показва гнилостта на американската политическа система, която не може да претендира, че учи другите на демокрация.

„Всичко, което се случва с Тръмп, е преследване на политически съперник по политически причини. Това е, което е. И това се прави пред обществеността на Съединените щати и целия свят.“

По време на четирите си години на поста Тръмп многократно похвали добрите си отношения с Путин и твърдеше наскоро, че може да разреши войната в Украйна за няколко дни, ако си върне президентския пост.

„Чуваме г-н Тръмп да казва, че ще реши належащите проблеми за няколко дни, включително украинската криза. Е, това не може да не носи щастие. Това е добре“, каза Путин.

„Зверско лице на американския империализъм“

Но той каза, че идеята, че Тръмп има специални връзки с Русия, е „пълна глупост“.

Путин обаче повтори, че отношенията на Русия със САЩ е малко вероятно да се променят, независимо кой ръководи страната.

„Какво да очакваме от бъдещето, без значение кой е президентът, трудно ни е да кажем, но е малко вероятно нещо да се промени радикално“, каза Путин.

Той твърди, че администрацията на Байдън има силни пристрастия към Русия и „ще им бъде много трудно по някакъв начин да обърнат целия този кораб“ в другата посока.

Отношенията между Москва и Вашингтон, които вече бяха обтегнати по време на президентството на Тръмп, паднаха до дъното след Студената война при Байдън след решението на Путин да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г.

Путин, който е служил в съветските служби за сигурност, каза, че правните действия срещу Тръмп „показват срещу кого се борим... Както казаха в съветско време, „скотското лице на американския империализъм“.

„Влакът замина“

Путин добави, че усилията на Запада за „ограничаване“ на възхода на Китай като глобална сила са обречени на провал, като приветства „удивителните“ отношения на Москва с Пекин.

„Днес Западът се опитва да ограничи развитието на Китай, защото вижда, че Китай, под ръководството на нашия приятел [президента Си Дзинпин] … се развива със скокове и граници. Това ги шокира“, каза руският лидер.

„Правят всичко, за да забавят развитието на Китай, но това няма да бъде възможно. Те са твърде късно. Това е, влакът тръгна.“

В отделни коментари Путин каза, че решението на Запада да достави на Украйна касетъчни бомби и боеприпаси с обеднен уран е престъпление и макар подобни доставки да удължат войната, те няма да променят изхода й.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР